Ρωσία: Εγγυάται ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας στα πλοία με σιτηρά

Ρωσία: Εγγυάται ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας στα πλοία με σιτηρά
Αποθήκη σιτηρών στην Ουκρανία μετά από βομβαρδισμό ap

Στον απόηχο των δηλώσεων Ζελένσκι για κατοχή του 1/5 της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η Μόσχα εγγυάται τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά. Σε εθνικοποιήσεις στη Ζαπορίζια προχωρά η φιλορωσική διοίκηση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Ζαπορίζια: Εθνικοποιείται η περιουσία του ουκρανικού κράτους

Η φιλορωσική διοίκηση στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει υπό τον έλεγχό της κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εταιρείες στρατηγικής σημασίας, εδάφη και φυσικούς πόρους που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος.

«Η απελευθερωμένη περιοχή της Ζαπορίζια εθνικοποιεί τις ιδιοκτησίες του ουκρανικού κράτους. Το εν λόγω διάταγμα υπέγραψε ο επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της περιοχής» ανέφερε μέσω του Telegram ένα από τα μέλη αυτής της διοίκησης, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ.

Η Ρωσία κατέλαβε την επαρχία της Χερσώνας τον Μάρτιο και ελέγχει ορισμένα τμήματα της επαρχίας Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται τον Αντρέι Τροφίμοφ, τον αναπληρωτή διοικητή της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, υπέγραψε το διάταγμα για την εθνικοποίηση των ιδιοκτησιών που ανήκαν στην Ουκρανία μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Τροφίμοφ είπε ότι το μέτρο αυτό αφορά «οικόπεδα, φυσικούς πόρους, υποδομές των στρατηγικών τομέων της οικονομίας». Δεν διευκρίνισε αν σε αυτές τις υποδομές περιλαμβάνεται και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές είπε την Τετάρτη ότι το δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Ζελένσκι: Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί να αλλάξει την τροπή του πολέμου

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι τέτοια που μπορεί να αλλάξει την τροπή του πολέμου στην αντιπαράθεση με την Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διεθνές φόρουμ για ζητήματα ασφαλείας GLOBSEC που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις αποστολές όπλων, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Ακριβώς στο πεδίο της μάχης, κρίνεται το αν θα διατηρηθεί η ελευθερία στην Ευρώπη για όλους του λαούς χωρίς εξαίρεση. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η κατάσταση η οποία μπορεί να αλλάξει την τροπή στην αντιπαράθεση. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες, όταν η Ρωσία χάνει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ελευθερία των Ευρωπαίων θα βγει νικητής για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους διεθνείς εταίρους, να υποστηρίξουν την Ουκρανία ακόμη πιο ενεργά, με όπλα, οικονομικά και πολιτικά.

«Είμαστε ευγνώμονες για την βοήθεια που λαμβάνουμε, στον καθένα και σε κάθε μια που μας βοηθάει. Αλλά η αποστολές όπλων πρέπει να αυξηθούν».

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε σήμερα μια σειρά από νέες κυρώσεις με στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι οποίες στοχοποιούν πολλά πολυτελή γιοτ που σχετίζονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν ολιγάρχη που ηγείται μια μεγάλης μονάδας παραγωγής χάλυβα και έναν τσελίστα που η Ουάσινγκτον λέει ότι λειτουργεί ως μεσάζων για τον Ρώσο ηγέτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να λάβει περισσότερα μέτρα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Στην ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για την κατάσχεση γιοτ, πολυτελών κατοικιών και ιδιωτικών αεροσκαφών πλούσιων Ρώσων που έχουν δεσμούς με τον Πούτιν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εντόπισε σήμερα δύο πλοία, το Graceful με σημαία Ρωσίας και το Olympia με σημαία νησιών Κέιμαν το ιδιοκτησιακό καθεστών των οποίων έχει σχέση με τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος μπήκε στην αμερικανική μαύρη λίστα μια ημέρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει πραγμαοτποιήσει πέρυσι, πολυάριθμα ταξίδια με τα γιοτ, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Μαύρη Θάλασσα με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασέντο, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στοχοποίησε επίσης δύο άλλα γιοτ, το Shellest και το Nega, τα οποία όπως τόνισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, χρησιμοποιούνταν από τον Πούτιν και ανήκαν σε μια ρωσική εταιρεία που υπόκειται σε κυρώσεις.

Επιπλέον οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την Imperial Yachts, μια χρηματομεσιτική εταιρεία με έδρα το Μονακό που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, να ναυλώνουν τα σκάφη τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς και μια αεροπορική εταιρεία που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο μεταφοράς αεροσκαφών σε υπεράκτια εταιρεία για αποφυγή κυρώσεων.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης στον κατάλογο των κυρώσεων τον Σεργκέι Πάβλοβιτς Ρολντούγκιν, τσελίστα και μαέστρο, στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δεσμούς του με τον Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρολντούγκιν είναι «μέρος ενός συστήματος που διαχειρίζεται τον υπεράκτιο πλούτο του προέδρου Πούτιν». Το αμερικανικό διάταγμα παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρολντούγκιν στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

Ο Πούτιν το 2016 υπερασπίστηκε τον Ρολντούγκιν αφού το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στις διαρροές των “Panama Papers”, αρνούμενος ότι υπήρχε οτιδήποτε διεφθαρμένο σχετικά με τη συμμετοχή του φίλου του σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξέι Μορντασόφ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.

Τα μέτρα θέτουν στη μαύρη λίστα τον Μορντασόφ, τα μέλη της οικογένειάς του και τις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της Severstal, που είναι μεγάλος παραγωγός χάλυβα, και του χρυσωρυχείου Nord Gold.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας ενώ παράλληλα προωθούν την λογοδοσία του προέδρου Πούτιν και αυτών που επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης 71 τοποθεσίες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στον κατάλογο οντοτήτων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης του ρωσικού στρατού στην τεχνολογία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στη λίστα οντοτήτων αντιμετωπίζει σαρωτικούς περιορισμούς στις αποστολές στη Ρωσία τόσο αμερικανικών όσο και ξένων προϊόντων, τεχνολογίας και λογισμικού, εάν παράγονται με εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ.

Μολδαβία: Απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ειδησεογραφικών εκπομπών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας υιοθέτησε σήμερα νόμο που απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ειδησεογραφικών εκπομπών στη χώρα αυτή, όπου οι διαφωνίες μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων οξύνθηκαν με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό για την “ασφάλεια της πληροφορίας”, απαγορεύεται η “αναμετάδοση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενημερωτικών, στρατιωτικών, πολιτικών εκπομπών, καθώς και αναλύσεων από χώρες που δεν έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση”.

Επίσης, το 50% των ξένων εκπομπών που μεταδίδονται στην τηλεόραση πρέπει να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ ή τους υπογράφοντες αυτή την ευρωπαϊκή σύμβαση.

Συγκεκριμένα, τα μολδαβικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν παρά μόνο ρωσικές ταινίες, σειρές, μουσικές ή ψυχαγωγικές εκπομπές.

Στην πράξη, η απαγόρευση της μετάδοσης ειδησεογραφικών εκπομπών – η οποία είχε ήδη εφαρμοστεί το 2017 και στη συνέχεια ακυρώθηκε το 2020 – είναι σε ισχύ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απέναντι στην εισβολή αυτή, η Μολδαβία, χώρα της οποίας οι κάτοικοι μιλούν ως επί το πλείστον ρουμανικά αλλά έχει ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, δείχνει αποφασιστική υποστήριξη στο Κίεβο. Η Μολδαβία δέχεται πρόσφυγες του πολέμου, κατέθεσε αίτηση ένταξης στην ΕΕ και έλαβε την ευρωπαϊκή υπόσχεση για μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας.

Η Μολδαβία, μέρος της οποίας είναι η Υπερδνειστερία, φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία, φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να την διαλέξει ως στόχο, κυρίως όταν η αποσχιστική περιοχή είπε ότι έγινε στόχος τον Απρίλιο πυρών προερχόμενων από την Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές, επίσης, έχουν εκφράσει πολύ έντονη κριτική στο Κισινάου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα