Ρωσία: Πρωτοφανές μπαράζ επαφών Σοϊγκού με Ευρώπη και ΗΠΑ – Η αντίδρασή τους για τα περί “βρώμικης βόμβας”

Ρωσία: Πρωτοφανές μπαράζ επαφών Σοϊγκού με Ευρώπη και ΗΠΑ – Η αντίδρασή τους για τα περί “βρώμικης βόμβας”
Ο Σεργκέι Σοϊγκού 2022 Mikhail Tereshchenko/AP

Πολύ εντατικές συνομιλίες, οι πρώτες σε τέτοιο βαθμό από την εισβολή στην Ουκρανία, του Ρώσου υπουργού Άμυνας με ομολόγους του της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ρωσικές ανησυχίες για "ανεξέλεγκτη κλιμάκωση" του πολέμου με χρήση "βρώμικης βόμβας".

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε την Κυριακή (23/10) τηλεφωνικές συνομιλίες με τον γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ και τους ομολόγους του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Βρετανίας Μπεν Ουάλας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.

Για τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας πρόκειται για πολύ εντατικές συνομιλίες σε μία μόνο ημέρα για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεμπαστιέν Λεκορνύ, ο ρώσος υπουργός εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού.

Εκανε επίσης λόγο, όπως και στους ομολόγους του Χουλουσί Ακάρ και Μπεν Ουάλας, για ρωσικές ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε “βρώμικη βόμβα”, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρώμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ρωσία».

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ υπενθύμισε ότι «η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης, ιδιαίτερα πυρηνικής», τονίζοντας επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να συμβάλει σε ειρηνική επίλυση της σύρραξης, στο πλευρό των συμμάχων της».

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Σοϊγκού: Και δεύτερη συνομιλία σε τρεις ημέρες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας είχε την Κυριακή (23/10) και δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μόσχα δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ουάσινγκτον: “Ξεκάθαρα ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της Μόσχας”

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας που κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να κάνει χρήση «βρώμικης βόμβας» κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι «ξεκάθαρα ψεύτικοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Ο κόσμος δεν θα παραπλανιόταν σε περίπτωση απόπειρας χρησιμοποίησης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για κλιμάκωση», προειδοποιεί η Έιντριεν Γουότσον σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματός τους νωρίτερα ότι «απορρίπτει οποιοδήποτε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: “Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη”

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Άμυνας ο οποίος δήλωσε στον πρωτοφανή τηλεφωνικό γύρο (Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Άγκυρα) ότι η Ουκρανία είναι πιθανό ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «…Ολοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

Η Βρετανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς Σοϊγκού

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε σε τηλεφωνική τους επικοινωνίας ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός Αμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα