Ρωσία: Στο εδώλιο ο Ναβάλνι – “Κοιτάξτε τη δουλειά σας” λέει στους επικριτές η Μόσχα

Ρωσία: Στο εδώλιο ο Ναβάλνι – “Κοιτάξτε τη δουλειά σας” λέει στους επικριτές η Μόσχα
2021 Mstyslav Chernov / ASSOCIATED PRESS

Μετά τη σύλληψή του, ο Αλεξέι Ναβάλνι οδηγήθηκε και σε δικαστηρική ακροαματική συνεδρίαση σε αστυνομικό τμήμα. Κλείνει τα αυτιά της στις επικρίσεις η Μόσχα.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι οδηγήθηκε σήμερα εσπευσμένα σε δικαστική ακροαματική συνεδρίαση μέσα σε αστυνομικό τμήμα, μία ημέρα αφού συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας επιστρέφοντας στην πατρίδα του για πρώτη φορά αφότου δηλητηριάσθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Τα Ηνωμένα Έθνη και δυτικές χώρες κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη και μερικές χώρες ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Η Μόσχα τους είπε να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Σε βίντεο μέσα από το αστυνομικό τμήμα, ο Ναβάλνι χαρακτηρίζει υπόδειγμα ανομίας την κίνηση αυτή των ρωσικών αρχών και καταφέρεται εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι πέταξε τον ποινικό κώδικα από το παράθυρο φοβισμένος.

Το Κρεμλίνο αναμένεται να κάνει σχόλιο για την υπόθεση αργότερα σήμερα, όμως συνήθως παραπέμπει τις ερωτήσεις για τον 44χρονο αντιπολιτευόμενο στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η σύλληψη του Ναβάλνι διατάχθηκε από τη σωφρονιστική υπηρεσία της Μόσχας σε σχέση με φερόμενες παραβιάσεις των όρων αναστολής της ποινή που του είχε επιβληθεί σε μια υπόθεση για την οποία ο ίδιος λέει πως ήταν κατασκευασμένη.

Κατά τη σημερινή δικαστική συνεδρίαση, τμήματα της οποίας μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ναβάλνι, μπορεί να αποφασιστεί η κράτησή του έως ότου ένα άλλο δικαστήριο αποφασίσει αν θα άρει αυτή την αναστολή της ποινής των 3,5 ετών σε πραγματική φυλάκιση.

Μερικοί σύμμαχοί του εκφράζουν φόβους ότι κατά τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση μπορεί να παραλειφθεί αυτό το μεταβατικό στάδιο και να αρθεί η αναστολή της ποινής του.

Το ρούβλι εξασθένησε, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν τον κίνδυνο να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία δήλωσαν πως θέλουν να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της σύλληψης του Ναβάλνι.

Πιθανός στόχος ενδεχόμενων νέων κυρώσεων μπορεί να είναι το πρόγραμμα ύψους 11,6 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είχαν απευθύνει νωρίτερα έκκληση για την απελευθέρωση του Ναβάλνι και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ δήλωσε πως θέλει να συζητηθούν από την ΕΕ πιθανές κυρώσεις.

Το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία” για τη σύλληψή του και ζητώντας να αντιμετωπισθεί με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις επικρίσεις. Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην παρεμβαίνετε στην εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των δικών σας χωρών”, έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα