S-400 και Κυπριακό: Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν – Ακύρωσε προεκλογικές ομιλίες

default image

Σε αναβρασμό η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για την Κύπρο και τους S-400. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας ακύρωσε προγραμματισμένες προεκλογικές ομιλίες. Οι απειλές και τα αντίποινα που εξετάζει για την Κύπρο.

Στο “κόκκινο” το θερμόμετρο στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί εντός της ημέρας υπουργικό συμβούλιο, τόσο λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους S-400 όσο και για τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως ανέφερε ο Βασίλης Σκουρής στο News 24/7 στους 88,6 και με όσα μεταδίδει η εφημερίδα “Dailysabah” ο Ταγίπ Ερντογάν θα εξετάσει και τις προτάσεις για τα αντίποινα στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Κύπρος, για το πλήρωμα του “Πορθητή”.

Μάλιστα σε δημοσίευμά της εφημερίδας Yeni Safak φιλοξενήθηκαν οι προτάσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gürdeniz, ο οποίος παραθέτει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει εφόσον ενεργοποιηθούν τα εντάλματα και σταματήσουν τον Πορθητή.

Απειλές για αντίποινα

Σε περίπτωση πάντως που ο «Πορθητής» συλληφθεί η Τουρκία, αναφέρει ο Ναύαρχος εν αποστρατεία,  μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα:

1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.

2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα

3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της

4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων

5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Ερντογάν να ακυρώνει αιφνιδιαστικά  αιφνιδιαστικά και τις 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου.

Φίλης: Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως εκτιμά ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με όσα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 και στον Βασίλη Σκουρή η τουρκική οικονομία είναι στα τάρταρα και ο Ερντογάν πιθανώς να προσφύγει σε κάποιου είδους διεθνή βοήθεια.

“ Είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες. Μέχρι τέλος του χρόνου η τουρκική οικονομία θα καταρρεύσει” σημείωσε ο διεθνολόγος και γενικός διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ο οποίος προέβλεψε ότι είναι περίπου δεδομένο -όπως είπε- ότι η Άγκυρα θα λάβει αντίποινα σε βάρος της Κύπρου.

“Ο Ερντογάν έχει από τον Μάιο τον Πορθητή στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τις ενεργειακές κινήσεις της Κύπρου” υπογράμμισε και παράλληλα εκτίμησε ότι το δεύτερο γεωτρύπανο, το Γιαβούζ θα κατέβει προς τα νότια ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου.

Μίλησε για ανεπανόρθωτη βλάβη του Διεθνούς Δικαίου και της Κύπρου εάν το τουρκικό γεωτρύπανο τρυπήσει το βυθό.

Σχολίασε επίσης ότι στο ενδεχόμενο συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400, τότε η λύση θα περιλαμβάνει και τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και ενδεχομένως και το Κυπριακό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα