Safoora Zargar: Αντιδράσεις για τη φυλάκιση εγκύου φοιτήτριας στην Ινδία

Safoora Zargar: Αντιδράσεις για τη φυλάκιση εγκύου φοιτήτριας στην Ινδία
Facebook / Safura Zargar

Η 27χρονη Safoora Zargar είναι μία από τους 800 περίπου φοιτητές και διαδηλωτές που τέθηκαν υπό κράτηση κοντά στην κήρυξη του lockdown στην Ινδία βάσει ενός δρακόντειου νόμου για συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Απριλίου 2020, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής εισέβαλε στο διαμέρισμα όπου διαμένει η Safoora Zargar με τον σύζυγό της στο Νέο Δελχί. Η 27χρονη φοιτήτρια Κοινωνιολογίας που φοιτεί στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο Jamia Milia Islamia κοιμόταν την ώρα που έγινε η αστυνομική επιχείρηση – είχε ναυτία δεδομένου ότι διένυε τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Όπως αναφέρει το BBC, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας προκειμένου να της κάνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της στις πρόσφατες διαμαρτυρίες ενάντια στον αμφιλεγόμενο νόμο περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες που προωθεί η ινδική κυβέρνηση.

Η Zargar πέρασε αρκετές ώρες στο γραφείο του ανακριτή και στις 22.30 συνελήφθη για συμμετοχή σε παράνομες κινητοποιήσεις βάσει ενός δρακόντειου νόμου του ινδικού δικαίου που δεν επιτρέπει στους κατηγορούμενους να λάβουν εγγύηση. Έκτοτε η 27χρονη κρατείται στις φυλακές και λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την υγειονομική κρίση του Covid-19 δεν έχει δεχτεί επισκέψεις από τους οικείους της ούτε μπορεί να λάβει επιστολές. Η κυβερνητική οδηγία για παροχή ειδικής μέριμνας στις εγκύους (διότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μολύνσεις) δεν είχε καμία εφαρμογή στην περίπτωση της Zargar, στην οποία, σύμφωνα με το BBC, έχει επιτραπεί μόνο να κάνει δύο τηλεφωνικές κλήσεις – διάρκειας πέντε λεπτών η μία – στον σύζυγό της και τον δικηγόρο της.

Η 27χρονη συγκαταλέγεται μεταξύ των εκατοντάδων μουσουλμάνων φοιτητών και ακτιβιστών που φυλακίστηκαν και παραμένουν υπό κράτηση από την έναρξη του lockdown (25 Μαρτίου), γεγονός που έχει εγείρει αντιδράσεις: Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να επιβάλλει λογοκρισία και να καταπολεμήσει τους αντιφρονούντες.

Η Zargar είναι μέλος της JCC, μιας φοιτητικής ομάδας που δραστηριοποιείται στην οργάνωση ειρηνικών διαδηλώσεων κατά του νόμου περί υπηκοότητας. Η αδερφή της, Sameeya, την περιγράφει ως μια γυναίκα «αφόρητα ειλικρινή και με άποψη». Κατά τις αρχές, υπήρξε «βασικός συνωμότης» στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο, στα οποία πέθαναν 53 άτομα, κυρίως μουσουλμάνοι.

Η οικογένεια της φοιτήτριας απορρίπτει τις κατηγορίες: H Sameeya υπογραμμίζει ότι η αδερφή της δεν είναι εγκληματίας αλλά φοιτήτρια που ασκούσε το δημοκρατικό της δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. «Ήταν πάντα εκεί έξω – μια φοιτήτρια, που διαμαρτύρονταν μαζί με άλλους φοιτητές».

Η ινδική αστυνομία επιμένει ότι ασκεί αμερόληπτα το καθήκον της και ότι «όλες οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν βάσει ανάλυσης επιστημονικών και εγκληματολογικών στοιχείων». Ωστόσο, οι επικριτές της αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ένα κατασκευασμένο αφήγημα προκειμένου να συνδέσουν τις διαμαρτυρίες με τα επεισόδια. «Κατά την άποψή μου, πρόκειται για διωγμό» δήλωσε ο δικηγόρος και ακτιβιστής Prashant Bhushan στο BBC και επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σιωπήσει κάθε διαφωνία, συλλαμβάνοντας τους φοιτητές και τους ακτιβιστές προκειμένου να καταστειλει όλες τις μελλοντικές διαμαρτυρίες.

Οι φοιτητές και οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι αρχές, αντί να αναλάβουν δράση έναντι εκείνων που υποκινούν τα επεισόδια, έχουν εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών εναντίον τους και τους ρίχνουν στη φυλακή, σε μια εποχή που τα δικαστήρια υπολειτουργούν, δεδομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη νόσο Covid-19.

Μια έκθεση αναφέρει ότι 800 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις ταραχές του Φεβρουαρίου (δεκάδες εκ των οποίων συνελήφθησαν μετά την κήρυξη του lockdown). Εκτός από τη Zargar, οι αρχές έχου συλλάβει τον ακαδημαϊκό ερευνητή και μέλος της JCC Meeran Haider και τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Ishrat Jahan.

Εκατοντάδες φεμινίστριες από ολόκληρη τη χώρα εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας τον τερματισμό της «κράτησης, εκφοβισμού και παρενόχλησης όσων ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στη διαμαρτυρία», ιδίως των γυναικών. «Οι ψεύτικες κατηγορίες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να αρθούν και όσοι συνελήφθησαν πρέπει να απελευθερωθούν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα