Σαμόα: Στους 65 οι νεκροί από την ιλαρά - 4.500 τα κρούσματα

Μια κόκκινη σημαία έχει τοποθετηθεί σε κάθε σπίτι με ανεμβολίαστους ενοίκους.
Μια κόκκινη σημαία έχει τοποθετηθεί σε κάθε σπίτι με ανεμβολίαστους ενοίκους. AP

Μέσα σε μια μέρα αναφέρθηκαν πάνω από 100 νέα κρούσματα στη Σαμόα που πλήττεται από επιδημία ιλαράς. Εμβολιασμένο το 90% του πληθυσμού.

Οι αρχές της Σαμόα ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων έχει εμβολιαστεί κατά της ιλαράς και ότι αίρουν την διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει μετά το φονικό ξέσπασμα της νόσου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 65 ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο 103 νέα κρούσματα ιλαράς έχουν αναφερθεί από χθες Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Σαμόα.

Ο ιός της ιλαράς έχει προσβάλει σχεδόν 4.500 ανθρώπους στη χώρα αυτή των 200.000 κατοίκων από τα τέλη του Οκτωβρίου. Από αυτούς που πέθαναν, οι 57 ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

Η εκστρατεία υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της ιλαράς που γίνεται τώρα στην Σαμόα αφορά το 90% του πληθυσμού, διευκρίνισαν οι αρχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί έφτασε το 89% χθες Παρασκευή.

Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται παγκοσμίως, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, την ώρα που γονείς αποφεύγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της νόσου λόγω φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή εξαιτίας του φόβου ότι τα εμβόλια αυτού του είδους μπορεί να προκαλούν αυτισμό, κάτι το οποίο έχουν διαψεύσει οι γιατροί.

Η Σαμόα και ο ΟΗΕ απηύθυναν χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την συγκέντρωση περίπου 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταστεί δυνατή η καταπολέμηση της νόσου στη χώρα και η ανάκαμψη από την κρίση αυτή.

"Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι μεγάλος για την Σαμόα και τον λαό μας, ιδιαίτερα τις νέες γενιές μας", σημειώνει ο πρωθυπουργός Τουιλέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκάοϊ σε ανακοίνωσή του.

"Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την κουλτούρα της αποδοχής του εμβολιασμού προκειμένου να δημιουργήσουμε 'ανοσία'. Αυτό είναι το επώδυνο μάθημα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση", προσθέτει.

Η Νέα Ζηλανδία και ένας αριθμός άλλων χωρών και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της UNICEF, διέθεσαν χιλιάδες εμβόλια, ιατρικές προμήθειες και έχουν αποστείλει επίσης ιατρικό προσωπικό για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από ιλαρά το 2018 και περίπου 140.000 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, κυρίως παιδιά.

Η εικόνα που διαφαίνεται για τη φετεινή χρονιά είναι χειρότερη, σημείωσε, καθώς τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αφορούν έως και τον Νοέμβριο δείχνουν μια τριπλάσια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιλαρά, Εμβόλιο
SHARE:

24Media Network