Σάντερς: “Δε θέλω τη βοήθεια των Ρώσων για τις εκλογές”

Σάντερς: “Δε θέλω τη βοήθεια των Ρώσων για τις εκλογές”
Μπέρνι Σάντερς AP

Ο Μπέρνι Σάντερς κατακεραυνώνει την Ρωσία για την φερόμενη απόπειρα της Μόσχας να βοηθήσει την προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Μπέρνι Σάντερς προειδοποίησε χθες Παρασκευή την Ρωσία να μην ανακατευτεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, έπειτα από δημοσίευμα της Washington Post που ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι η Μόσχα επιχειρεί να βοηθήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

«Ειλικρινά, δεν με νοιάζει ποιον θέλει για πρόεδρο ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν. Το μήνυμά μου στον Πούτιν είναι ξεκάθαρο: Μην ανακατεύεσαι στις αμερικανικές εκλογές και όταν είμαι πρόεδρος, αυτό θα το διασφαλίσω», τόνισε ο βετεράνος πολιτικός σε ανακοίνωσή του.

«Το 2016, η Ρωσία χρησιμοποίησε προπαγάνδα στο ίντερνετ για να σπείρει διχασμό στη χώρα μας και κατανοώ ότι θα αρχίσουν και πάλι το 2020», πρόσθεσε.

Η Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος, τόνισε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον γερουσιαστή του Βερμόντ, που προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις για να λάβει το χρίσμα του κόμματός του, για την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας υπέρ του. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βουλευτές και γερουσιαστές ενημερώθηκαν επίσης από τις μυστικές υπηρεσίες για την υποτιθέμενεη ανάμιξη της Μόσχας.

Δεν είναι σαφές ποιας μορφής είναι η βοήθεια της Ρωσίας προς τον Σάντερς.

Στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνιας ο Σάντερς δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ενημερώνουν ότι εκείνοι αναμιγνύονται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αυτή τη στιγμή, του 2020».

Μια πηγή του Κογκρέσου επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν βουλευτές ότι η Ρωσία φέρεται να εμπλέκεται σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας για να ενισχύσει τις προεκλογικές εκστρατείες του Σάντερς και του Τραμπ.

Η πηγή ωστόσο σημείωσε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα επισφαλή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε χθες «άλλη μια εκστρατεία παραπληροφόρησης» εκ μέρους των Δημοκρατικών, αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι η Ρωσία επιθυμεί την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Νωρίτερα χθες το Κρεμλίνο διέψευσε ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 για να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ.

Σύμφωνα με τους New York Times και με μια πηγή που επικαλείται το Reuters, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών σε μια διαβαθμισμένη ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων πως η Μόσχα επιχειρεί, όπως το 2016, να αναμιχθεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τον υπηρησιακό Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), καθώς εξοργίστηκε με τον Τζο Μαγκουάιρ όταν έμαθε τι διαμείφθηκε σε αυτή την ενημέρωση της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αντικαθιστά τον Μαγκουάιρ με τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον αμερικανό πρεσβευτή στη Γερμανία, απόλυτα πιστός στις πολιτικές του Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα