Σαρκοζί: Ένοχος για την υπόθεση “Bygmalion”

Σαρκοζί: Ένοχος για την υπόθεση “Bygmalion”
ap/Ludovic Marin

Ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί, κρίθηκε ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση στην προεκλογική εκστρατεία του το 2012, σύμφωνα με την ετυμηγορία γαλλικού δικαστηρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κρίθηκε ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion», όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο του Παρισιού, το πρωί της Πέμπτης (30/09).

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Ο Σαρκοζί που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας, από το 2007 έως το 2012, κατηγορήθηκε πως ξόδεψε σχεδόν το διπλάσιο από το μέγιστο νόμιμο ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την εκστρατεία του.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι ο Σαρκοζί “γνώριζε” πως το νομικό όριο διακυβεύεται αλλά επέλεξε να αγνοήσει τις δύο προειδοποιήσεις των λογιστών. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι “ο Σαρκοζί είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του” και ότι επέλεξε να ξεπεράσει το νόμιμο όριο, διοργανώνοντας πολλές συγκεντρώσεις, αναφέρει το AP.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον, φορώντας βραχιόλι ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Η υπόθεση “Bygmalion” αφορούσε την υπέρβαση των οικονομικών πόρων και τις παράνομες δαπάνες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας το έτος 2012.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρκοζί ενεπλάκη σε παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, με “πλασματικές” αποδείξεις, παραλείποντας εσκεμμένα τα πραγματικά έξοδα, που ξεπερνούσαν κατά 18,5 εκατομμύρια, το όριο της χρηματοδότησης που είχε ορισθεί.

Ο πρώην πρόεδρος της 'Bygmalion compagnie', Guy Alves, δεξιά και ο δικηγόρος του, Patrick Maisonneuve, φτάνουν για την ετυμηγορία της υπόθεσης "Bygmalion" στο δικαστήριο του Παρισιού, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. ap/Michel Euler

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο, για εμπλοκή και συνέργεια στην υπόθεση “Bygmalion” δικάστηκαν άλλα 13 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού κόμματός του, λογιστές και επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας, που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των συγκεντρώσεων, ‘Bygmalion’.

Μερικοί έχουν αναγνωρίσει την παράβαση και έχουν αποκαλύψει λεπτομερώς το σύστημα των πλαστών τιμολογίων που στόχευε στην κάλυψη των υπερβολικών δαπανών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα