Σε αυτή τη ΜΕΘ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην εμπόλεμη Υεμένη μπορεί να συμβούν μικρά θαύματα

Σε αυτή τη ΜΕΘ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην εμπόλεμη Υεμένη μπορεί να συμβούν μικρά θαύματα
Ένα ατύχημα ως παιδί και η θεραπεία που έλαβε στο νοσοκομείο ενέπνευσαν τον Anis Abd Raboh Dayan να γίνει νοσηλευτής. ©MSF MSF

Ο Anis Abd Raboh Dayan ήθελε να γίνει νοσηλευτής, μετά από μια προσωπική εμπειρία. Σήμερα, εργάζεται ως νοσηλευτής στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο κέντρο επειγόντων περιστατικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο Aden της Υεμένης.

Στο Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aden της Υεμένης, ο νοσηλευτής Anis Abd Raboh Dayan έχει γίνει μάρτυρας του βάναυσου απολογισμού της ένοπλης βίας και του εμφυλίου πολέμου σε ενήλικες και παιδιά.

Ο Anis εργάζεται ως νοσηλευτής στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο κέντρο επειγόντων περιστατικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σχεδόν 11 χρόνια. «Στον κόσμο γίνονται τόσοι πολλοί πόλεμοι, τόσες πολλές καταστροφές. Η θλίψη καταστρέφει αυτόν τον μικρό κόσμο. Έτσι, το να επιστρέψεις το χαμόγελο σε ένα λυπημένο πρόσωπο είναι πολύ όμορφο πράγμα. Νιώθεις ικανοποιημένος, νιώθεις ότι είσαι άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης».

Η μπροστινή είσοδος του Κέντρου Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εντός του νοσοκομείου Al- Salam, όπου η ΜΕΘ παρέχει το υψηλότερο επίπεδο εντατικής φροντίδας στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. ©MSF MSF


Η κληρονομιά ενός μικρού αγοριού

Ο Anis εμπνεύστηκε να γίνει νοσηλευτής μετά το δικό του επείγον ιατρικό περιστατικό όταν ήταν μικρός. «Έπεσα στο έδαφος και αιμορραγούσα. Πονούσα πολύ. Τότε ήταν που με παρέλαβε μια νοσηλεύτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Μου φέρθηκε πολύ ωραία, ανακούφισε τον φόβο μου, μου έβαλε επιδέσμους και μου έδωσε φάρμακα. Από εκείνη την ημέρα και μετά αγάπησα τη νοσηλευτική».

Ως ενήλικας, είναι η ιστορία ενός άλλου αγοριού που έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον Anis και τους συναδέλφους του.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όσο ζω, ένα μικρό αγόρι περίπου πέντε ετών. Ήρθε από ένα μακρινό χωριό με τραύμα από πυροβολισμό στην κοιλιά. Χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να φτάσει και έχασε πολύ αίμα. Η έλλειψη αίματος οδήγησε σε έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

«Δεν μπορούσε να περπατήσει και δεν μπορούσε να μιλήσει. Ως νοσηλευτική ομάδα στο τμήμα εντατικής θεραπείας, αναπτύξαμε ένα σχέδιο θεραπείας για τον μικρό. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, το θεραπευτικό κομμάτι, σκεφτήκαμε να δώσουμε έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη. Έτσι του αγοράσαμε παιχνίδια και καθίσαμε μαζί του και μαζί με την οικογένειά του, προσπαθώντας να τον κάνουμε να μιλήσει.

«Και το θαύμα συνέβη. Ήταν ένα όμορφο συναίσθημα και οι περισσότεροι από εμάς κλάψαμε. Σηκώθηκε από το κρεβάτι του… Και άρχισε να περπατάει μπροστά μας. Και μας ευχαρίστησε, με τα μάτια, τα χείλη και τα χέρια του, δείχνοντάς μας».

O Anis Abd Raboh Dayan εργάζεται ως νοσηλευτής σε μονάδα εντατικής θεραπείας εδώ και 11 χρόνια στο Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη νότια Υεμένη. ©MSF MSF


Ανεβαίνοντας στο επίπεδο της εντατικής φροντίδας

«Ξεκίνησα στο νοσηλευτικό τμήμα λαμβάνοντας διάφορες εκπαιδεύσεις και καταλαβαίνοντας πώς να εργάζομαι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα», λέει ο Anis. «Στη συνέχεια μετακινήθηκα στο τμήμα εντατικής θεραπείας, το οποίο είναι ένα πολύ ευαίσθητο τμήμα».

Χαρακτηρισμένη ως επίπεδο τρία, η μονάδα εντατικής θεραπείας του Aden της Υεμένης παρέχει το υψηλότερο επίπεδο προηγμένης εντατικής θεραπείας. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπει τραύματα που επηρεάζουν το θώρακα, την κοιλιά, τη λεκάνη, τα πόδια, τα χέρια και τα αιμοφόρα αγγεία των ανθρώπων. Πολλοί ασθενείς έχουν βιώσει επικίνδυνες καθυστερήσεις στην άφιξη στο νοσοκομείο, γεγονός που περιπλέκει την κατάστασή τους.

Για τον Anis, ήταν ένα σημαντικό και συναρπαστικό βήμα να μετακινηθεί στη ΜΕΘ -ιδιαίτερα καθώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για νοσηλευτές να προωθήσουν την καριέρα τους στην Υεμένη.

«Οι θεωρητικές και πρακτικές ασκήσεις και η εκπαίδευση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο», λέει. «Απέκτησα περισσότερη εμπειρία όσον αφορά τους μηχανικούς αναπνευστήρες για τον ασθενή και τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ασθενούς που πάσχει από αγγειακό τραυματισμό ή μετά από μεγάλες και πολύπλοκες επεμβάσεις, όπως οι λαπαροτομίες. Ένιωσα ότι βιώνω μια αλλαγή, μια στροφή [στη ζωή μου]. Ήταν κάτι καινούργιο! Με ανάγκασε να έχω περισσότερες δεξιότητες».

Οι ασθενείς με πληγές και τραύματα αξιολογούνται και σταθεροποιούνται στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών πριν μεταφερθούν σε χειρουργείο ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aden της Υεμένης. © Athmar Mohammed / MSF MSF/Athmar Mohammed


Η είσοδος στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του Κέντρου Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aden εντός του νοσοκομείου Al-Salam. © Athmar Mohammed / MSF MSF/Athmar Mohammed

Αναγνώριση για τους νοσηλευτές

Σύμφωνα με τον Anis, οι νοσηλευτές εξακολουθούν να υποτιμούνται και να μην αναγνωρίζονται επαρκώς, αλλά ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. «Οι προκλήσεις παραμένουν με κάθε σπουδαία δουλειά που κάνεις. Τα εμπόδια είναι πολλά. Πρώτα από όλα, η έλλειψη κατανόησης από την κοινωνία της έννοιας της νοσηλευτικής. Πολλοί πιστεύουν ότι η δουλειά του νοσηλευτή περιορίζεται μόνο στη χορήγηση ενέσεων και επιδέσμων. Όμως είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

«Επομένως, το όραμα πρέπει να διευρυνθεί και να γίνει σαφέστερο σχετικά με το νοσηλευτικό επάγγελμα και να του δώσει τη θέση που του αξίζει, επειδή είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της κοινωνίας και όλης της ανθρωπότητας».

Το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη νότια παράκτια πόλη Aden της Υεμένης άνοιξε το 2012 για τη διαχείριση ασθενών που υποφέρουν από οξύ τραύμα λόγω ενεργών συγκρούσεων. Το νοσοκομείο παρέχει γενική και ορθοπεδική χειρουργική (εκτός νευροχειρουργικής, γναθοπροσωπικής, οφθαλμολογίας) καθώς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, φυσικοθεραπείας και εργαστηριακές και μικροβιολογικές υπηρεσίες. Το 2022, 392 ασθενείς έλαβαν φροντίδα στη ΜΕΘ του Aden.

Ο Anis Abd Raboh Dayan και οι συνάδελφοί του νοσηλευτές στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Κέντρο Τραύματος του Aden αποτελούν μέρος μιας ομάδας που παρέχει το υψηλότερο επίπεδο εντατικής θεραπείας στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. ©MSF MSF


Ο Anis Abd Raboh Dayan και οι συνάδελφοί του νοσηλευτές στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Κέντρο Τραύματος του Aden αποτελούν μέρος μιας ομάδας που παρέχει το υψηλότερο επίπεδο εντατικής θεραπείας στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. ©MSF MSF

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα