Σε δημοψήφισμα οι Ιρλανδοί

Σε δημοψήφισμα οι Ιρλανδοί

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο

Προς δημοψήφισμα για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, βαδίζει η Ιρλανδία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Έντα Κένι.

μετά τις ανάλογες διαβουλεύσεις, η υπουργός Δικαιοσύνης Μάιρε Γουίλαν, η οποία είναι αρμόδια να συμβουλεύει την κυβέρνηση για συνταγματικά ζητήματα, "αποφάσισε να διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζητηθεί από τον ιρλανδικό λαό να εγκρίνει την επικύρωση αυτής της συνθήκης", εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για την επικύρωση του συμφώνου επειδή το σύμφωνο είναι "ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ".

Πάντως, ο Κέιν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ότι, όταν ο ιρλανδικός λαός ενημερωθεί για την σημασία και τις ωφελείς του συμφώνου, "θα ψηφίσει εμφατικά ‘ναι’".

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έγινε γνωστή.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου, οι 25 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (διαφώνησαν η Βρετανία και η Τσεχία) τάχθηκαν υπέρ του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο θα υποχρεώνει κάθε χώρα να εγγράψει στους νόμους της έναν "χρυσό κανόνα" ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που εάν δεν γίνεται σεβαστός η χώρα θα βρίσκεται αυτομάτως εκτεθειμένη στην αντιμετώπιση κυρώσεων.

Το σύμφωνο αυτό θα εφαρμοστεί στις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ που το επιθυμούν.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιρλανδίας αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο στη χώρα αυτή, η οποία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008).

SHARE:

24Media Network