Σε πολιορκία το Παρίσι: Ο Μακρόν “δείχνει” την Ουκρανία για την αγροτική κρίση

Διαβάζεται σε 5'
Αγρότες έξω από το Παρίσι
Αγρότες έξω από το Παρίσι AP Photo Matthieu Mirville

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur.

Ταξί και τρακτέρ έφτασαν έξω από το Παρίσι σε μια ιδιότυπη πολιορκία. Οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί, η κυβέρνηση Μακρόν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό τομέα, και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΕΕ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Σουηδία, ο Μακρόν υποστήριξε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην κρίση στη γαλλική γεωργία, σημειώνοντας πως οι άνευ δασμών ουκρανικές εισαγωγές υπονομεύουν τους Γάλλους αγρότες.

“Ζητήσαμε να έχουμε σαφή μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία γιατί σήμερα έχουμε προϊόντα σε όγκο και ποιότητα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε πρόκειται για κοτόπουλα είτε για δημητριακά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, πρόσθεσε από τη δική του μεριά ότι η Γαλλία χρειάζεται μια “αγροτική εξαίρεση” από τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Μαρίν Λεπέν. “Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, με αποφασιστικότητα για τους αγρότες, γιατί γνωρίζω πόσο επικίνδυνο θα ήταν αν παραδοθούν στις “σειρήνες” που τους καλούν (από άκρα δεξιά) που θα μας οδηγούσαν στο χάος, τη διαίρεση και την κατάρρευση. Γιατί είμαι ξεκάθαρος ότι ενώ αναλαμβάνουμε δράση, υπάρχουν εκείνοι που παρακολουθούν, υποδαυλίζουν τον θυμό και ελπίζουν να καρπωθούν τα οφέλη”.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πάντως πως είναι “πολύ εύκολο” να κατηγορείς την ΕΕ για τα δεινά των αγροτών. “Κάναμε πολλά τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσουμε” είπε στην επίσκεψή του στη Σουηδία. Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα στον αγροτικό κλάδο ήταν συχνά “διαρθρωτικά και κυκλικά” και ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η αύξηση των εισαγωγών πουλερικών από την Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω καλύτερης νομοθεσίας. “Η Ουκρανία βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι ευρωπαϊκή χώρα. Και αν θέλουμε μια ειρηνική και σταθερή Ευρώπη, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι όσον αφορά τη δική μας ασφάλεια και άμυνα απέναντι σε όλους τους γείτονές μας”, πρόσθεσε ακόμη για το ουκρανικό ζήτημα, υποστηρίζοντας τη βοήθεια προς τον Ζελένσκι.

Όπως μεταδίδει ακόμη το AFP, o Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την Ουκρανία “μακροπρόθεσμα” και να προετοιμαστούν σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να σταματήσει να υποστηρίζει τη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πάντως ότι είναι κατά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur.

“Η Γαλλία είναι αντίθετη με τη Mercosur επειδή οι κανονισμοί δεν είναι σύμφωνοι με τους δικούς μας”, είπε κατά την ομιλία του. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν πρόκειται να συζητήσει το εν λόγω θέμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποστήριξε νωρίτερα ότι η Mercosur αναζητά μια συμφωνία ” win-win “.

Η Mercosur περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και η συμφωνία με την ΕΕ θα αποσκοπεί στη μείωση των δασμών και, κατά συνέπεια, στην τόνωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Περικοπή των ουκρανικών εισαγωγών κοτόπουλου, απαιτούν οι διαδηλωτές

Ο Franck Laborde, ο οποίος ηγείται της ένωσης παραγωγών αραβοσίτου, δήλωσε ότι τα φθηνά ουκρανικά πουλερικά δεν εκτρέφονταν με τα ίδια πρότυπα. “Η γεωργία θυσιάζεται στο βωμό του πολέμου” είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ευρώπη πως έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στο Κίεβο, χωρίς πλαίσιο. Είπε ακόμη πως τα περιβαλλοντικά μέτρα της ΕΕ, πρέπει να περιοριστούν. Οι αγρότες επιτίθενται επίσης στην πρόσφατη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία, την οποία ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau υπερασπίστηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ως σημαντική. Υπενθυμίζεται ότι Η Ε.Ε ενέκρινε τη συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως οι αγρότες των δύο βασικών αγροτικών συνδικάτων της Γαλλίας απειλούν με πολιορκία αορίστου διάρκειας την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ τη Δευτέρα έφτασαν με τα τρακτέρ τους έξω από το Παρίσι, αποκλείοντας τις βασικές οδικές αρτηρίες. Στο πλευρό τους είναι και οι οδηγοί ταξί. Η οργή των Γάλλων αγροτών έρχεται στον απόηχο των κινητοποιήσεων των Γερμανών αγροτών στα τέλη του Δεκεμβρίου κατά της φορολόγησης του αγροτικού ντίζελ. Οι Γάλλοι αγρότες έχουν αποκλείσει από χθες, Δευτέρα, οκτώ οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα, παρακολουθούμενοι από τις δυνάμεις της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, παρά τις συνδικαλιστικές απειλές η προαναγγελθείσα “πολιορκία” του Παρισιού δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, καθώς τα αεροδρόμια δεν έχουν αποκλεισθεί ούτε και η χονδρική αγορά φρέσκων προϊόντων του Rungis, η μεγαλύτερη του κόσμου, που τροφοδοτεί την περιφέρεια του Παρισιού. Στην αγορά κατευθύνθηκε ένα κομβόι από από περίπου 200 τρακτέρ, το οποίο αναχώρησε από τη νότια Γαλλία. Συνολικά πάνω από το ένα τέταρτο των νομών της Γαλλίας πλήττονται απ’ αυτή την κινητοποίηση οργής του αγροτικού κόσμου, που απειλεί να εξελιχθεί σε νέα κοινωνική κρίση έπειτα από τη μεγάλη κινητοποίηση κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι αγρότες στο Παρίσι έχουν ενώσει τις φωνές τους με εκείνους σε όλη την Ευρώπη, λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών της ΕΕ, τις αυξήσεις στους φόρους και στο πετρέλαιο ντίζελ. Στο γειτονικό Βέλγιο επίσης, αγρότες εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εισαγωγές φτηνών τροφίμων σχεδιάζουν να μπλοκάρουν από σήμερα την πρόσβαση στο βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρίγκε, όπως ανέφερε η οικονομική εφημερίδα De Tijd.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα