“Σειρήνες” πολέμου στην Ουκρανία – Άρχισε η επιστράτευση

“Σειρήνες” πολέμου στην Ουκρανία – Άρχισε η επιστράτευση
Στρατιώτης στην Ουκρανία - Φωτό αρχείου AP Photo/Vitali Komar, File

Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών κατόπιν διαταγής του προέδρου. Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα, Τετάρτη να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.

“Εγκαταλείψτε τη Ρωσία”

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

“Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό”, επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. “Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα”, υπογράμμισε.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις για μαζική εισβολή

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

“Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη”, τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

“Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει”, εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

“Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει”, σημείωσε στο Times Radio.

Διπλωματικό “παραθυράκι” από Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη ότι είναι διατεθειμένος να βρει “διπλωματικές λύσεις” με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι “αδιαπραγμάτευτα”.

“Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος για να προσθέσει:

“Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.

“Απαντά” στις κυρώσεις με νέα στρατεύματα στα σύνορα

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

Ουκρανία: Ένας στρατιώτης νεκρός και έξι τραυματίες από βομβαρδισμούς

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονιμιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα