Σολτς από Ισραήλ: “Ασυγχώρητο λάθος οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στον πόλεμο”

Διαβάζεται σε 11'
Όλαφ Σολτς και Μπενιαμίν Νετανιάχου
Όλαφ Σολτς και Μπενιαμίν Νετανιάχου Associated Press

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα με τη χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού να βρίσκεται προ των πυλών. Έκκληση ΠΟΥ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες να αποτραπεί η χερσαία επιχείρηση.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, με τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να προσγειώνεται το απόγευμα της Τρίτης στο Ισραήλ.

Ο Σολτς έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Έλι Κοέν, και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να για μην κλιμακωθεί η σύγκρουση»

Ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχετικά με το πώς να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια «το συντομότερο δυνατό» οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και να αποτρέψουμε τους θανάτους αμάχων» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Το Βερολίνο «κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί» σε ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε. «Προειδοποιώ ρητά οποιονδήποτε παράγοντα να απέχει από εξωτερική παρέμβαση σε αυτή τη σύγκρουση. Θα ήταν ένα σοβαρό, ασυγχώρητο λάθος. Τις τελευταίες μέρες έχουμε απευθύνει αυτό το μήνυμα μέσω διαφόρων καναλιών σε όσους τούς αφορά».

Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη (18/10), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της τετραήμερους συνόδου κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, προκειμένου να συζητήσουν τις επικίνδυνες συνέπειες του πολέμου στη Γάζα αλλά και την προσπάθεια να βρεθεί μία πολιτική λύση, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στο Τελ Αβίβ. “Την Τετάρτη, θα ταξιδέψω στο Ισραήλ για να σταθώ αλληλέγγυος απέναντι στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς” είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), το πρωί της Τρίτης (17/10).

 

Σε επιφυλακή 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Σήμερα, ο υπουργός Aμυνας Λόιντ Oστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή» ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Αινιγματική δήλωση

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF), σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενεί το Reuters, αφήνει μια χαραμάδα για κάτι διαφορετικό στο μέτωπο του πολέμου.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, σε μια άκρως αινιγματική δήλωση που θα χρειαστεί σίγουρα διευκρίνηση.

SOS από τη Λωρίδα της Γάζας

Όλα αυτά ενώ σφίγγει ο κλοιός για τη Λωρίδα της Γάζας με τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη/.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Al Jazeera κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν 71 Παλαιστίνιοι στην Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Γάζα από βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν στις περιοχές. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, πολλοί από τους νεκρούς είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, μετά την εντολή που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση, και είχαν καταφύγει πιο νότια.

Την ίδια στιγμή αρκετοί από τους κατοίκους της Γάζας δεν έχουν καταφέρει να φύγουν από την περιοχή, ενώ αρκετοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν από τα ισραηλινά χτυπήματα.

Γάζα
Χαλάσματα στη Γάζα μετά τις επιδρομές του Ισραήλ EPA MOHAMMED SABER

Στη Δυτική Όχθη, οι συλλήψεις Παλαιστινίων έχουν ξεπεράσει τις 700 συνολικά από την 7η Οκτωβρίου, όταν και πραγματοποιήθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Mόλις χτες το βράδυ οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε σχολείο βόρεια της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50 Παλαιστίνιους. Στο σχολείο φιλοξενούνταν εργαζόμενοι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΟΥ: Επείγουσα ανάγκη η διανομή βοήθειας στη Γάζα

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται σήμερα με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.

Ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Περίπου τα μισά θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Έχουν γίνει 115 επιθέσεις σε υποδομές υγείας και η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καταφτάνει στη Ράφα ανθρωπιστική βοήθεια – Έκκληση να ανοίξει το πέρασμα

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα.

“Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο”, δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Γάζα
Κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε σχολείο AP Photo Mohammed Dahman

“Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε” στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά “μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα”, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Αίγυπτος έχει στείλει δεκάδες φορτηγά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Μέχρι στιγμής, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς εναντίον του περάσματος της Ράφα σε διάστημα 10 ημερών πολέμου και την «πλήρη πολιορκία» που επιβάλλει το Ισραήλ, δεν έχει εισέλθει στη Γάζα – όπου η φτώχεια είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες – καμία βοήθεια.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα». “Θα λέγαμε ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των αλλοδαπών”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου που κατευθύνεται και ο ίδιος στη Ράφα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΟΗΕ: Διεθνές έγκλημα η πολιορκία της Γάζας

“Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε”, επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο.

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων.

Γάζας
Πατέρας με το παιδί του αγκαλιά περπατά στα χαλάσματα της Γάζας AP Photo

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνιμ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ισραήλ: Νεκροί 4 “τρομοκράτες” από τον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι σκότωσε τέσσερις “τρομοκράτες” που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στη χώρα από τον Λίβανο.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο στρατός επεσήμανε ότι τα μέλη του “εντόπισαν μια ομάδα τρομοκρατών που αποπειράθηκε να διεισδύσει μέσω του φράκτη ασφαλείας από τον Λίβανο και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό“, προσθέτοντας ότι “τέσσερις τρομοκράτες σκοτώθηκαν”. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σημειώθηκε το συμβάν.

Σημειώνεται ότι το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ σχεδόν σε καθημερινή βάση, στη χειρότερη κλιμάκωση στη μεθόριο εδώ και 17 χρόνια

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε επίσης ότι έλαβε αναφορές «για πυρά προς την πόλη Μετούλα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο κοντά στην ισραηλινή πόλη Μετούλα. Το τηλεοπτικό δίκτυο al Manar του Λιβάνου έκανε λόγο από την πλευρά του για «σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς» στο λιβανέζικο έδαφος, απέναντι από τη Μετούλα.

Και το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) μετέδωσε ότι περιοχές της χώρας κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα με το Ισραήλ έγιναν στόχος «συνεχών» βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύκτας.

Σπίτια στο χωριό Ντάιρα επλήγησαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, πρόσθεσε το NNA χωρίς να διευκρινίσει την κατάσταση των θυμάτων. «Ο εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου και στοχοθέτησε αμάχους», τόνισε το πρακτορείο ειδήσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το όπλο αυτό εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και στον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Χαμενεΐ: Πρέπει να απαντήσουμε σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων» ζητώντας «να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της αντίστασης, αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων (…) ο βομβαρδισμός της Γάζας θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ. «Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα», εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα».

Σημειώνεται ότι μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν είναι ένθερμοι υποστηρικτές των Παλαιστινίων, ενώ η Τεχεράνη δεν κρύβει ότι στηρίζει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα