Κακοκαιρία στην Ιταλία: Αποκλεισμένοι πολίτες, κατέρρευσε οδογέφυρα – “Βούλιαξε” πάλι η Βενετία

Κακοκαιρία στην Ιταλία: Αποκλεισμένοι πολίτες, κατέρρευσε οδογέφυρα – “Βούλιαξε” πάλι η Βενετία
Πλημμύρες στη Βενετία AP

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν και πάλι την Ιταλία. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν στο Πιεμόντε και τη Λιγουρία και 600 έχουν αποκλειστεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Πολλές περιοχές στη βόρεια Ιταλία πλήττονται την Κυριακή από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία διαρκούν ήδη δύο εβαομάδες, με τη Βενετία να βυθίζεται εκ νέου κάτω από το νερό.

Το Πιεμόντε βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές βροχοπτώσεις, με την περιοχή της Αλεξάνδρεια (νότια του Τορίνο) να βρίσκεται σε κρισιμότερη κατάσταση, καθώς 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν και 600 έχουν αποκλειστεί.

Πλημμύρες στο Πιεμόντε της Ιταλίας AP

 

Μία γυναίκα αγνοείται, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ. Η γειτονική Λιγουρία παραμένει σε κόκκινο συναγερμό, όπου εξαιτίας των χειμάρρων λάσπης έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Γένοβα με τη Βιντιμίλια, στα σύνορα με τη Γαλλία.

Βορειότερα, στο Βαλ Νταόστα, 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά το κλείσιμο πολλών επαρχιακών δρόμων εξαιτίας του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων.

Εικόνα από τον ποταμό Πο AP

 

“Βούλιαξε” και πάλι η Βενετία

Δέκα ημέρες μετά τις άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες πλημμύρες, η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πλημμυρίδα (acqua alta) την Κυριακή το πρωί με το ύψος του νερού στα 130 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, μακριά, εντούτοις, από το ιστορικό ρεκόρ των 187 εκατοστών (το υψηλότερο από το 1966), που καταγράφηκε τη 12η Νοεμβρίου, και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην πόλη.

Στα πλάνα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι στη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, να περπατούν με το νερό πάνω από το γόνατό τους. Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μια διαδήλωση έπειτα από το κάλεσμα της συλλογικότητας “No Grandi Navi” (Όχι στα κρουαζιερόπλοια), προκειμένου οι συμμετέχοντες να καταγγείλουν την αδράνεια των αρχών μπροστά στις καταστροφές που απειλούν την πόλη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 12ης Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί με ακρίβεια, όμως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, τα αιτήματα αποζημιώσεων ενδέχεται να φθάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Εικόνα από γέφυρα στον ποταμό Πο στην Ιταλία AP

 

Κατέρρευσε οδογέφυρα στη Σαβόνα

Μια οδογέφυρα κατέρρευσε στη Λιγουρία της βορειοδυτικής Ιταλίας, κοντά στην πόλη Σαβόνα, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της SIAS, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λιγουρίας Τζοβάνι Τότι είπε ότι η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε κατολίσθηση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η γέφυρα. Ένα αυτοκίνητο ενδέχεται να καταπλακώθηκε, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Πέρσι, από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος της SIAS ανέφερε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία διεξάγει έρευνες για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Η οδογέφυρα, μήκους 50 μέτρων, συνέδεε τα παράλια με το Τορίνο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα, αν και μόνο η μία από τις δύο διαφορετικές γέφυρες κατέρρευσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα