Σκληρές μαρτυρίες από το Μεξικό: Σωρεία επιθέσεων σε γιατρούς και νοσηλευτές λόγω κορονοϊού

Μεξικανή νοσηλεύτρια απαιτεί προστασία
Μεξικανή νοσηλεύτρια απαιτεί προστασία AP

Προπηλακισμοί, ύβρεις και απειλές είναι καθημερινά φαινόμενα για το υγειονομικό προσωπικό στο Μεξικό, υπό το φόβο ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι φορείς του κορονοϊού.

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού η Κάρεν, μια γιατρός στα επείγοντα δημόσιου νοσοκομείου του Μεξικού, παρατήρησε ότι στην καλύτερη περίπτωση οι άνθρωποι την αποφεύγουν όταν περπατά στο δρόμο φορώντας την ιατρική μπλούζα της.

Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την covid-19, όπου λογίζονται ως ήρωες, στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ενόσω μάλιστα αυξάνονται τα κρούσματα (4.661 και 296 θάνατοι) ο κοινωνικός αποκλεισμός αλλά και οι επιθέσεις, λεκτικές ή σωματικές, εναντίον αυξάνονται, όπως καταγγέλλουν πολλοί εξ αυτών.

ADVERTISING

Άγνωστοι περιέλουσαν με χλωρίνη μία νοσηλεύτρια στην πολιτεία Σιναλόα. Μία άλλη νοσοκόμα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν πήγε να αγοράσει καφέ κοντά στην κλινική της πολιτείας Σαν Λουίς Ποτόσι, στις 2 Απριλίου.Κάτοικοι μιας πόλης στην πολιτεία Μορέλος απείλησαν να πυρπολήσουν το τοπικό νοσοκομείο, αν σε αυτό εισαχθούν ασθενείς με κορονοϊό.

"Σήμερα το να βγαίνεις στο δρόμο φορώντας την ποδιά του χειρουργού δεν είναι όπως παλιά", ισχυρίστηκε μια 31χρονη γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα. "Οι άνθρωποι με αποφεύγουν", προσέθεσε.

Άλλοι γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών έχουν ζήσει εμπειρίες αντίστοιχες με αυτή της Κάρεν.

Το Μεξικανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας (IMMS), το βασικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας, καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές. "Δεν έχουν νόημα, καμία δικαιολογία. Είναι σκανδαλώδες. Ας μην αφήσουμε τον φόβο να μας τυφλώσει", δήλωσε στις 8 Απριλίου η διευθύντριά του Ζόε Ρομπλέδο. Το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης των Διακρίσεων (Conapred) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 ως τις 9 Απριλίου διπλασιάστηκαν οι προσφυγές που κατέθεσε ιατρικό προσωπικό.

Η Αριάντα, μια νοσηλεύτρια 27 ετών που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης του Μεξικού, κατήγγειλε ότι της απαγόρευσαν την είσοδο σε κατάστημα επειδή φορούσε ιατρική ποδιά, ενώ πολλά ταξί αρνήθηκαν να σταματήσουν για να την παραλάβουν.

"Μας κοιτούν διαφορετικά, προσπαθούμε να βγαίνουμε έξω όσο το δυνατό λιγότερο φορώντας ιατρική ποδιά", εξήγησε. "Οι άνθρωποι απομακρύνονται και με ρωτούν γιατί βγήκα από το νοσοκομείο. Δεν γνωρίζω τι φοβάμαι περισσότερο: τον ιό ή αυτούς που μας επιτίθενται", συμπλήρωσε.

"Αποφασίσαμε να μην βγαίνουμε στο δρόμο με τις ιατρικές ποδιές", δήλωσε η 25χρονη Βικτόρια, επίσης νοσηλεύτρια. Αρχικά επρόκειτο για μια σύσταση, όμως στη συνέχεια τα νοσοκομεία εξέδωσαν σχετική εντολή, εξηγεί.

Μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις η αστυνομία της πόλης του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τα ιατρικά κέντρα.

"Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η υγειονομική έκτακτη ανάγκη", τόνισε η αστυνομία, διότι "θέλουμε να συνεργαστούμε με το προσωπικό κάθε ιατρικού κέντρου για να το στηρίξουμε σε περίπτωση ανάγκης".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Πηγή: 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Μεξικό
SHARE:

24Media Network