Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της

Διαβάζεται σε 2'
Μαχητικό σουηδικό αεροσκάφος
Μαχητικό σουηδικό αεροσκάφος ISTOCK

Ένταση σημειώθηκε στη Βαλτική Θάλασσα στις 14 Ιουνίου σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας, όταν μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο της Σουηδίας χθες, Παρασκευή (14/6), ανατολικά του νησιού Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα, όπως δήλωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της σκανδιναβικής χώρας.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ χαρακτήρισε την παραβίαση του εναέριου χώρου “απαράδεκτη” και είπε πως αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη θα κληθούν στο υπουργείο του σχετικά με το συμβάν.

“Είμαστε σε στενή επαφή με συμμάχους και εταίρους σχετικά με τα γεγονότα στην άμεση περιοχή μας”, δήλωσε ο Μπίλστρεμ στο Reuters μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σουηδία δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε μία ανακοίνωση πως μαχητικά Gripen απογειώθηκαν προκειμένου να αναχαιτίσουν το ρωσικό αεροσκάφος, ένα SU-24, όταν αυτό δεν απάντησε σε προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου από στρατιωτικούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ο επικεφαλής της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιόνας Βίκμαν δήλωσε πως το συμβάν δείχνει έλλειψη σεβασμού για την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας. “Ακολουθήσαμε ολόκληρη την αλυσίδα των γεγονότων και ήμασταν σε θέση να παρέμβουμε”, είπε.

Το χθεσινό συμβάν έλαβε χώρα καθώς η Σουηδία –το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ– και αρκετοί από τους νέους συμμάχους της λαμβάνουν μέρος σε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική.

Ο στρατός ανέφερε πως παρόμοιες παραβιάσεις από ρωσικά αεροσκάφη είχαν συμβεί για τελευταία φορά το 2022 όταν δύο αεροσκάφη SU-27 και δύο SU-24 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της χώρας επίσης κοντά στο Γκότλαντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, η γειτονική Φινλανδία ανέφερε χθες πως υποψιάζεται ότι τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της στις 10 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα