Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν: Έκκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν: Έκκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μαχητές Ταλιμπάν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ © 2021 Rahmat Gul/AP IMAGES

Μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Γάνι, το Αφγανιστάν περνάει πλέον στους Ταλιμπάν. Χάος στο αεροδρόμιο και στους δρόμους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν απεγνωσμένα να φύγουν. Απόψε ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις.

Εικόνες χάους παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στο Αφγανιστάν την ώρα που η χώρα περνάει στα χέρια των Ταλιμπάν, δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από τις υπό τις αμερικανικές δυνάμεις, μια επάνοδο που δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν αλλά όλο τον κόσμο.

Χιλιάδες κόσμου έσπευσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να αλλάξει χώρα και να γλιτώσει τη νέα μέρα που θα ξημερώσει με τους Ταλιμπάν στην εξουσία. Σαν αποτέλεσμα παρακολουθήσαμε εικόνες τρέλας με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο, κάποιοι από τους οποίους στην απελπισία τους γραπώνονταν από το εξωτερικό μέρος αεροπλάνων που ετοιμάζονταν να πετάξουν για κάποια άλλη χώρα, με συνέπεια να πέφτουν από ψηλά και να χάνουν έτσι άδοξα τη ζωή τους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς μόνο στο αεροδρόμιο (κάποιοι από ποδοπάτημα, άλλοι από πυροβολισμούς), ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα ανέβει.

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου.

«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Τους σκότωσαν και τους δύο».

Έκκληση του ΟΗΕ να μην καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

Μαχητές των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ 2021 Sidiqullah Khan/AP IMAGES

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Απόψε ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ σήμερα προκειμένου να κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 22.45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα αποθέματα της αφγανικής κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ”

Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.

“Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε επαφές με τους Ταλιμπάν η Ρωσία- Πότε θα σταματήσει να τους θεωρεί τρομοκράτες

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφές εργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν στην Καμπούλ ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Καμπούλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι «η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Μόσχα διαπιστώνει ότι η κατάσταση στην Καμπούλ σταθεροποιείται και καλεί όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να απόσχουν από τη βία και να συνδράμουν στην ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη χώρα.

Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.

«Κατ’ αρχήν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριφερθεί όπως λέμε, πολιτισμένα. Μόνο τότε, όταν μια τέτοια άποψη γίνει αποδεκτή από όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες», δήλωσε ο Καμπούλοφ.

Σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί προσεκτικά την συμπεριφορά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εάν αυτή δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η εξαίρεση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Και εάν η Ρωσία υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τεχνικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν «εντελώς δικαιολογημένα» συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς υπήρξε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Έτοιμος ο βελγικός στρατός έτοιμος να διαθέσει 4 αεροσκάφη για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης

Η υπουργός ‘Αμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βελγικός στρατός είναι έτοιμος να διαθέσει 4 βελγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «LeSoir», το βελγικό υπουργείο ‘Αμυνας ανακοίνωσε ότι προτείνει την αποστολή μιας σειράς αεροσκαφών – ενός Airbus A400 M, δύο C130 και ένα Falcon7X. Παράλληλα, ειδικευμένες ομάδες σε επιχειρήσεις εκκένωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση μιας τέτοιας αποστολής, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί απόψε το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου.

Όσον αφορά την τύχη των Αφγανών που συνεργάστηκαν με το Βέλγιο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια (στρατιωτικές και άλλες), το γραφείο της Υπουργού ‘Αμυνας του Βελγίου επισημαίνει τα εξής: «Όσον αφορά τους διερμηνείς, καθώς και Αφγανούς συνεργάτες που εργάστηκαν για τα βελγικά συμφέροντα, έχουν την ευκαιρία να γνωστοποιηθούν στις αρχές μας. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης συχνά απασχολούνταν από άλλα έθνη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλη χώρα ».

Όπως σημειώνει η «Soir», η Υπουργός ‘Αμυνας διευκρίνισε πρόσφατα ότι περίπου τριάντα Αφγανοί υπολογίζεται ότι έχουν συνεργαστεί με τη βελγική άμυνα στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός όμως δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με άλλες βελγικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε στη «Soir»: «Πάνω απ ‘όλα, πρόκειται για την εξεύρεση λύσεων για τον επαναπατρισμό των Βέλγων, δηλαδή 47 άτομα. Επίσης για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τις υπηρεσίες μας, για την ‘Αμυνα ή για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομίας της Ένωσης. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από είκοσι άτομα, μέχρι αυτή τη στιγμή».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησιογραφική ιστοσελίδα «The Brussels Times», τις τελευταίες 24 ώρες, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε περίπου 47 ερωτήσεις από Βέλγους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βελγική διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ – σημείο επαφής είναι η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν – η προξενική βοήθεια είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη για να εξασφαλιστεί, ανέφερε το Yπουργείο Eξωτερικών. «Προσπαθούμε να σκεφτούμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα