Στη Χάγη ο Ζελένσκι – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, η Γαλλία αμφισβητεί το χτύπημα στο Κρεμλίνο

Στη Χάγη ο Ζελένσκι – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, η Γαλλία αμφισβητεί το χτύπημα στο Κρεμλίνο
Στη Χάγη ο Ζελένσκι AP

Σε νέα κλιμάκωση πέρασε και επισήμως ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία - Στην Ευρώπη ο Ζελένσκι, η Ρωσία ετοιμάζεται για όξυνση των επιθέσεων μετά το χτύπημα με drones στη Μόσχα.

Σε νέα φάση περνάει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετά το χτύπημα στο Κρεμλίνο το οποίο όπως υποστηρίζει η Μόσχα, έγινε από το Κίεβο με ευθύνη των ΗΠΑ. Αντιστοίχως το Κίεβο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε πως τέσσερα συνολικά drones χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση στο διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky στην περιοχή Seversky του Κρασνοντάρ στη Ρωσία. Ανέφερε ακόμη πως από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματίες ή νεκροί.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί συνάντηση στη Χάγη με τον πρόεδρο της Ολλανδικής Γερουσίας Jan Anthonie Bruijn και την Πρόεδρο της Ολλανδικής Βουλής Vera Bergkamp. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στη Χάγη καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ερευνά επί του παρόντος φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα που κατηγορείται για απαγωγές παιδιών. Η Ρωσία αρνείται κάθε κατηγορία.

Ζελένσκι: Να νικήσουμε την ατιμωρησία της Ρωσίας

Σε δηλώσεις του από τη Χάγη, ο Ζελένσκι ανέφερε μιλώντας στα αγγλικά: “Σε αυτόν τον πόλεμο διακυβεύονται περισσότερα από τη μοίρα μιας χώρας, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους επιθετικούς πολέμους, αλλά μπορούμε να νικήσουμε την νοοτροπία κάποιου που έχει συνηθίσει την ατιμωρησία. Αν κοιτάξετε οποιονδήποτε επιθετικό πόλεμο, όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – ο εισβολέςας δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να απαντήσει για όσα έκανε”. Πρόσθεσε πως ο πόλεμος κερδίζεται “με τη δύναμη των όπλων” και ευχαρίστησε την Ολλανδία για τη βοήθειά της σε οπλικά συστήματα. “Η διαρκής ειρήνη μετά τη νίκη, διασφαλίζεται μόνο μέσα από την επικράτηση των αξιών μας”, είπε ακόμη.

Δήλωσε ακόμη πως ο Πούτιν “αξίζει να καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες, εδώ, στην πρωτεύουσα του διεθνούς δικαίου”. “Θέλουμε να δούμε έναν διαφορετικό Πούτιν να έρχεται εδώ. Είμαι σίγουρος πως θα γίνει αυτό όταν νικήσουμε”, σημείωσε κατά την ομιλία του από το βήμα του ICC.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, η ρωσική αντεπίθεση έχει κλιμακωθεί έντονα. Στη Χερσώνα έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας 56 ωρών που αρχίζει την Παρασκευή, ενώ οι κάτοικοι προμηθεύονται τρόφιμα και νερό. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας δήλωσε την Πέμπτη πως εκτελέστηκαν 23 πολίτες, επειδή “δεν συμμάχησαν με τη Ρωσία”.

Παράλληλα, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τα περισσότερα ρωσικά drones καμικάζι που έστειλε η Ρωσία σε επίθεσή της στην Ουκρανία πριν από το ξημέρωμα, με τα περισσότερα χτυπήματα να γίνονται στην Οδησσό. “Ο εχθρός εξαπέλυσε 15 Shahed-131/136 (ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη) drones στην Οδησσό στη διάρκεια της νύχτας”, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η νότια διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Δώδεκα από τα drones καμικάζι που εξαπολύθηκαν εναντίον της Οδησσού καταρρίφθηκαν και τρία προκάλεσαν πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών, αλλά αυτή σβήστηκε γρήγορα χωρίς να προκληθούν απώλειες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Συνολικά καταρρίφθηκαν 18 drones.

Παράλληλα οι τοπικές αρχές του Κιέβου ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι καταρρίφθηκαν όλοι οι πύραυλοι και τα drones που εκτοξεύτηκαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα, ως “αντίποινα” για το φερόμενο χτύπημα στο Κρεμλίνο.

“Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Κίεβο χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και πυραύλους, πιθανόν βαλλιστικού τύπου”, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει “περίεργη” την υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

“Η υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που η Ρωσία λέει πως κατέρριψε και πως στόχευαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, “είναι το λιγότερο περίεργη”, δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό France Inter η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Η Κατρίν Κολονά αρνήθηκε πάντως να επιδοθεί “σε παιχνίδι υποθέσεων”, όπως είπε. Το γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν μέχρι το Κρεμλίνο “δεν μπορεί να γίνει κατανοητό υπό ομαλές συνθήκες”, σύμφωνα με την ίδια.

Η Κολονά υπενθύμισε πως οι Ουκρανοί “έχουν δηλώσει επισήμως από χθες ότι δεν εμπλέκονται σ’ αυτό το γεγονός, το οποίο παραμένει ανεξήγητο”.

Η γαλλίδα υπουργός εξέφρασε εξάλλου τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε την Τετάρτη να “εξοντωθεί” ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αντίποινα γι’ αυτή την επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κρεμλίνου.

“Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διακρίνεται για τις εξωφρενικές δηλώσεις του, για μια λεκτική κλιμάκωση για την οποία εκφράζουμε τη λύπη μας”, δήλωσε η Κολονά. “Για άλλη μια φορά αυτή η κλιμάκωση έρχεται από την πλευρά της Ρωσίας, για άλλη μια φορά επιδιώκει να εκφοβίσει, να βρει προσχήματα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα”, ανέφερε ακόμη.

Η γαλλίδα υπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση της δολοφονίας του ουκρανού προέδρου, ωστόσο υπενθύμισε πόσο είναι “σημαντικό να γίνεται σεβαστή η σωματική ακεραιότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού κράτους”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα