Στη Σενεγάλη οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι πολύτιμοι

Στη Σενεγάλη οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι πολύτιμοι
Γυναίκα σε καλλιέργεια ρυζιού στη Σενεγάλη clement-tardif.com

Από τις ακραίες ξαφνικές βροχοπτώσεις εντός Αττικής μέχρι την ακραία ξηρασία στο Κέρας της Δυτικής Αφρικής, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει σε όλο τον πλανήτη τι μπορεί να καταφέρει μέσα σε δευτερόλεπτα.

Και αν για τους κατοίκους του Δυτικού κόσμου η πρόγνωση και άρα η πρόληψη είναι εφικτή, για τους ανθρώπους που μένουν στα πιο φτωχά μέρη αυτού του κόσμου, απομονωμένοι από Μέσα Ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τέτοια μέρη είναι και τα περισσότερα χωριά της Αφρικής, με τους κατοίκους τους, αποκομμένους από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να παλεύουν μόνοι τους απέναντι στις εκπλήξεις που τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.

Οι πρακτικές που ήξεραν από τους παππούδες και τους προπαππούδες τους για την ανάγνωση του καιρού πια δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Η Σενεγάλη είναι μία χώρα με δυνατά παραδείγματα. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η περίοδος των βροχοπτώσεων στη χώρα δεν είναι πια σταθερή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι πολλών περιοχών να μην μπορούν να προγραμματίσουν σωστά τη σπορά ή την αποθήκευση της σοδειάς τους, βλέποντας έτσι την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Για τους αγρότες του ανεπτυγμένου Βορρά η λύση είναι τα δελτία καιρού. Στην Αφρική όμως εκατομμύρια αγρότες δε διαθέτουν τηλεόραση ή ραδιόφωνο. Η Fatou είναι μία από αυτές. Μένει στη Σενεγάλη, στο χωριό Βakhu, μακριά από την πρωτεύουσα Ντακάρ. Στη χώρα της, η οικονομία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αλιεία και την αγροτική παραγωγή. Τα ¾ περίπου του πληθυσμού προσπαθούν vα επιβιώσουν μέσω της γεωργίας, σε μια χώρα όπου μόνο το 16% της έκτασης είναι καλλιεργήσιμο.

ActionAid Hellas

Η Fatou δίπλα στον πίνακα πληροφοριών για τον καιρό

Η Fatou και άλλες γυναίκες στις κοντινές της κοινότητες εκπαιδεύτηκαν από την ActionAid να διαβάζουν βαρόμετρα, ύψη βροχής και θερμόμετρα σε ειδικές εγκαταστάσεις που παρείχε η οργάνωση. Οι γυναίκες συνεργάζονται με τη μετεωρολογική υπηρεσία, που τις συμβουλεύει και στη συνέχεια μεταφέρουν τις πληροφορίες σε ολόκληρη την κοινότητα. «Η ΑctionAid μού έδωσε ένα βροχόμετρο, ένα πλαστικό δοχείο που μπαίνει μέσα σε έναν μεταλλικό κύλινδρο και φυτεύεται στο έδαφος. Με αυτό μετράω πόσα εκατοστά έχει βρέξει και ενημερώνω τη μετεωρολογική υπηρεσία. Είμαστε σε καθημερινή επαφή. Τους λέω πότε ξεκίνησε η βροχή, πότε σταμάτησε και άλλες πληροφορίες που μου ζητούν και εκείνοι στη συνέχεια με καθοδηγούν, λέγοντάς μου τι να σημειώσω στον πίνακα του χωριού και πώς να συμβουλέψω τους συγχωριανούς μου».

Το σύστημα αυτό δείχνει να λειτουργεί πολύ καλά και ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο προβλέψιμος, επιτρέποντας στους αγρότες να προγραμματίσουν τις εργασίες τους. «Είμαστε γυναίκες οι περισσότερες που έχουμε εκπαιδευτεί για αυτή τη δουλειά. Εμείς επικοινωνούμε με τη μετεωρολογική υπηρεσία και ενημερώνουμε στη συνέχεια και τους υπόλοιπους. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα έχουμε κερδίσει το σεβασμό των κατοίκων: εμείς τους φέρνουμε τις πληροφορίες που τόσο περιμένουν!», προσθέτει η Fatou περιγράφοντας μια νίκη για την πρόβλεψη του καιρού αλλά και μια διπλή νίκη για τις γυναίκες!

Μπορείτε να μάθετε για τη δράση της ActionAid στη Σενεγάλη ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα