Συνεργούς ισχυρίζεται ότι έχει ο μακελάρης της Νορβηγίας

default image

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη Νορβηγία. Θα κρατηθεί ένα μήνα στην απομόνωση με απόφαση δικαστηρίου. Δήλωσε ότι έχει δύο ομάδες συνεργατών. "Ήθελα να σώσω την Ευρώπη από το Ισλάμ" είπε αποδεχόμενος την ευθύνη για τις πράξεις του (Vids+Pics)

Εντολή να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, έδωσε σήμερα ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 76 νεκρούς στη Νορβηγία (ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τις αρχές της χώρας).

Κατά την ακρόαση στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει άλλες δύο ομάδες συνεργατών.

“Yπάρχουν ακόμη δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας”, δήλωσε ο αμετανόητος εκτελεστής, σύμφωνα με τον δικαστή Κιμ Χέγκερ.

Η περίοδος κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, προσέθεσε ο δικαστής, σημειώνοντας ότι η δίκη του μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της κράτησής του, ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

“Ο κατηγορούμενος έκανε δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι ‘υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'”, σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά την ανάκρισή του ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος. Ο Μπρέιβικ παραδέχθηκε επίσης και σήμερα ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ένοχος και σημείωσε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό, προσέθεσε ο δικαστής.

Έντονες αποδοκιμασίες κατά τη μεταφορά του

Ο 32χρονος προσήχθη στο δικαστήριο λίγο μετά τις 14:30 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Δευτέρας. Διαδηλωτές επιχείρησαν να σταματήσουν το όχημα που τον μετέφερε, φωνάζοντας του “πρόδωσες την πατρίδα μας”.

 

Το Volvo που φέρεται ότι τον μετέφερε συνέχισε την πορεία του μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ένας νεαρός διαδηλωτής δήλωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις καθόταν όπως φαίνεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μαζί με αξιωματικούς της αστυνομίας.

 

“Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μπρέιβικ.

Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ο Μπρέιβικ κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στο Όσλο και την επίθεση με όπλο την ίδια ημέρα στο νησί Οτόγια στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστή δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό που θα καταθέσει σήμερα ο κατηγορούμενος για το μακελειό της Παρασκευής.

Βαρύ κατηγορητήριο

 

Ο Μπρέιβικ κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον 76 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια την Παρασκευή, όπου κατασκήνωνε η νεολαία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους με βομβιστική επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Οσλο.

Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά ότι καθυστέρησε, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986.

Γιατρός στο επάγγελμα με σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Μπρούντλαντ θεωρείται από πολλούς νορβηγούς “μητέρα του έθνους”. Από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ.

Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται “δολοφόνος της χώρας”.

Πέντε λεπτά σιγής στο Όσλο

Ένα λεπτό σιγής κρατήθηκε σε όλη τη Νορβηγία στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο Όσλο οι συγκεντρωμένοι έμειναν σιωπηλοί για πέντε ολόκληρα λεπτά.

Χιλιάδες άνθρωποι στέκονταν ακίνητοι έξω από τον Καθεδρικό ναό στο Όσλο. Το μόνο που ακουγόταν ήταν το γαύγισμα ενός σκύλου.

Αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί στους γύρω δρόμους και οι οδηγοί τους είχαν βγει έξω και στέκονταν επίσης χωρίς να μιλούν συμμετέχοντας στο πένθος για τα θύματα του Μπρέιβικ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα