Στρασβούργο: Πυροβολισμοί κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά – Νεκροί και τραυματίες

Στρασβούργο: Πυροβολισμοί κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά – Νεκροί και τραυματίες
Στιγμιότυπο από το σημείο της επίθεσης στο κέντρο του Στρασβούργου AP

Σύμφωνα με την τοπικές αρχές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από την επίθεση, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά. Ο δράστης που κυκλοφορεί ελεύθερος, ήταν γνωστός στις αρχές για κοινά αδικήματα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τρομοκρατική επίθεση με νεκρούς και τραυματίες συντάραξε το βράδυ της Τρίτης το Στρασβούργο, με έναν ένοπλο να ανοίγει πυρ στο κέντρο της γαλλικής πόλης, στην πλατεία Κλεμπέρ, κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η νομαρχία του Κάτω Ρήνου, στην οποία υπάγεται το Στρασβούργο, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από την επίθεση, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά.

Ο δράστης, που φέρεται να άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο, παραμένει ελεύθερος. Έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται. Αστυνομική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης τραυματίστηκε από στρατιώτες πριν διαφύγει. Η Figaro, επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή, αναφέρει ότι έχει περικυκλωθεί από τις αρχές.

Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν 29χρονο Γάλλο με στρατιωτική εκπαίδευση και ότι έκανε την επίθεση με τυφέκιο πολεμικού τύπου.

Η υπόθεση περνάει στα χέρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να μεταβαίνει στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, σε σύντομη δήλωσή του, είπε ότι ο δράστης ήταν “γνωστός στις αρχές για κοινά αδικήματα”. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αγορά, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, έχει εκκενωθεί ενώ σταμάτησε και η κυκλοφορία των τραμ.  Ο δήμος του Στρασβούργου έχει κάνει έκκληση τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο για το περιστατικό. Ολοκλήρωσε πιο γρήγορα το μίτινγκ που είχε και έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να μεταβεί στο σημείο. 

Εγκλωβισμένος ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε επικοινωνία του με το News 24/7, περιέγραψε τις στιγμές της επίθεσης.

Όπως είπε, άκουσε τους πυροβολισμούς, καθώς βρισκόταν στην περιοχή. Στη συνέχεια αστυνομικοί τους μετέφεραν σε καφέ, όπου παραμένουν μέχρι αυτήν την ώρα και έσβησαν τα φώτα, καθώς το περιστατικό είναι σε εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα