Αθώος δήλωσε ο Στρος Καν

default image

Ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε αθώος απέναντι στις κατηγορίες για σεξουαλικές εγκληματικές πράξεις, κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Ν.Υόρκης. Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φώναζε συνθήματα εναντίον του (Pic+Vids)

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε μόλις πέντε λεπτά  και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ πήρε για λίγο το λόγο για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του στις 14 Μαΐου καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Γαλλία.

Ο Στρος-Καν έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σενκλέρ. Εκεί έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από περίπου 100 διαδηλώτριες που φορούσαν στολές καμαριέρας. “Ντροπή σας” φώναζαν οι διαδηλώτριες.

 

Από την ημερομηνία αυτή ο Στρος-Καν πέρασε έξι νύχτες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, εκ των οποίων οι τέσσερις στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ράικερς στο βορειοανατολικό Μανχάταν.

Από τις 20 Μαΐου ο Στρος-Καν είναι ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους και αφού κατέβαλε εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και υπέγραψε εγγυητική επιταγή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Από τις 25 Μαΐου διαμένει σε πολυτελή κατοικία 600 τετραγωνικών μέτρων στην πλούσια συνοικία TriBeCa στο νότιο Μανχάταν, της οποίας η ταράτσα είναι γεμάτη από τεράστιες τέντες, εξασφαλίζοντας απομόνωση από τους τηλεφακούς των φωτογράφων. Ο Στρος-Καν έχει βγει από την κατοικία μόλις δύο φορές, εκ των οποίων η μία ήταν για να μεταβεί στο γραφείο του δικηγόρου του Μπεν Μπράφμαν.

Σε γραπτά έγγραφα, κυρίως στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στις 19 Μαΐου, ο Ντομινίκ Στρος-Καν απέρριψε “με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο” τις κατηγορίες για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στο Mανχάταν.

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που συστήθηκε με βάση την απόφαση του Σώματος των Ενόρκων και το οποίο περιλαμβάνει επτά κατηγορίες κυρίως της απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και κράτησης- εγκληματικές πράξεις που θεωρητικά επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 74 χρόνων- ο δικαστής Μάικλ ‘Ομπους ζήτησε από τον Στρος-Καν να δηλώσει αν είναι αθώος ή ένοχος.

Ξανά στο δικαστήριο στις 18 Ιουλίου

Τώρα που ο Στρος Καν δήλωσε αθώος,  σημαίνει ότι μια δίκη θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, οπότε και αναμένεται να έλθει αντιμέτωπος με την 32χρονη γυναίκα από τη Γουινέα που φέρεται ως θύμα του.

Μάλιστα ο δικαστής Μάικλ ‘Ομπους όρισε το επόμενο ραντεβού του με τη δικαιοσύνη στις 18 Ιουλίου.

Από τότε που το Σώμα των Ενόρκων απεφάνθη, μετά την κατάθεση της καμαριέρας, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης παρέπεμψε την υπόθεση σε ανώτερο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με βάση τις κατηγορίες να απαγγέλλονται σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ το φερόμενο ως θύμα θα παρουσιαστεί στη δίκη ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Ο Μπράφμαν δηλώνει από τη στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση, ότι είναι βέβαιος πως ο Στρος-Καν που εθεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, θα αποδειχθεί αθώος στη δίκη.

“Δεν θέλω επί του παρόντος να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής και είμαι πεπεισμένος, δεν πιστεύω καθόλου ότι ο Στρος-Καν είναι ένοχος για τις κατηγορίες που τού προσάπτουν και μπορώ να πω ότι ο Στρος-Καν θα αφεθεί ελεύθερος”, δήλωσε σε συνέντευξη του στο γαλλικό δίκτυο Μ6 που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

Από χθες μεγάλη δύναμη φωτογράφων, δημοσιογράφων, εικονοληπτών, κυρίως Γάλλοι, έχουν λάβει θέση έξω από το σπίτι της οδού Φράνκλιν αριθμός 153 και έξω από το ποινικό δικαστήριο στη συνοικία των δικαστηρίων, επίσης στο νότιο Μανχάταν.

Οι φωτογράφοι απαθανατίζουν όλες τις εισόδους και εξόδους, κυρίως αυτές της συζύγου του Στρος-Καν, της Γαλλίδας πρώην δημοσιογράφου Αν Σινκλέρ και των δύο θυγατέρων του Καμίλ και Βανέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα