Εκατοντάδες συλλήψεις για τα "κίτρινα γιλέκα"-Υποσχέσεις για μείωση φόρων

Ποδηλάτης δίπλα σε καμμένα αυτοκίνητα στο Παρίσι
Ποδηλάτης δίπλα σε καμμένα αυτοκίνητα στο Παρίσι AP

Πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των συλληφθέντων στη Γαλλία για τα επεισόδια στις διαδηλώσεις των "κίτρινων γιλέκων". Την ίδια ώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπόσχονται μείωση φόρων.

Δύο ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι κατά τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων", 139 ύποπτοι ενήλικες έχουν οδηγηθεί μέχρι στιγμής ενώπιον της δικαιοσύνης και έχει παραταθεί η κράτηση 111, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

Μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου, 363 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, οι 32 από τους οποίους είναι ανήλικοι, σύμφωνα με νέο απολογισμό της εισαγγελίας του Παρισιού.

ADVERTISING

Σήμερα δεκάδες ύποπτοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο Παρίσι, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός αυτών που εξετάζονται από τα δικαστήρια για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ο σημαντικός αυτός αριθμός συλλήψεων, διευκρίνισε χθες ο εισαγγελέας του Παρισιού, σημειώνοντας ότι η εισαγγελία του Παρισιού "δεν είχε ποτέ να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό αριθμό κρατήσεων".

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των "Κίτρινων Γιλέκων". AP

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε εξάλλου ότι 81 υποθέσεις προφυλακισθέντων, οι οποίες αφορούν όλες ενήλικες, τέθηκαν στο αρχείο. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων" το Σάββατο στο Παρίσι μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία.

Οι αρχές συνέλαβαν συνολικά 412 ανθρώπους το Σάββατο, διευκρίνισε η αστυνομία του Παρισιού, αναφερόμενη σε "βίαια επεισόδια μιας άνευ προηγουμένου σοβαρότητας" στη γαλλική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα "249 πυρκαγιές" καταγράφηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία, οι οποίες είχαν στόχο "112 οχήματα, 130 φορητούς εξοπλισμούς αστικού περιβάλλοντος" και "6 κτίρια", σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν για να εντοπιστούν οι δράστες των επεισοδίων στην Αψίδα του Θριάμβου και της κλοπής αυτόματου τουφεκιού από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, κατέληξαν οι αστυνομικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των "Κίτρινων Γιλέκων". AP

Υπόσχονται μείωση φόρων

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ έκρινε τη Δευτέρα απαραίτητο να "επιταχυνθεί η μείωση των φόρων", αλλά και η μείωση "των δημοσίων δαπανών" για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό στο κίνημα. Απέναντι σε αυτήν την κρίση "θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των φόρων.

Όμως γι' αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε σε αυτόν το δρόμο", σημείωσε ο υπουργός, κρίνοντας απαραίτητη την "εμβάθυνση" της πολιτικής που άρχισε τους τελευταίους μήνες η γαλλική κυβέρνηση.

Η πολιτική αυτή "αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία όλων των Γάλλων", πρόσθεσε ο Λε Μερ σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από σύνοδο στο Μπερσί με εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων, η οποία είχε στόχο να συζητηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος των διαδηλώσεων.

Λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατό

"Λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατό θα είναι το καλύτερο, επειδή βλέπουμε από αυτήν την κοινωνική, δημοκρατική κρίση την ανυπομονησία εκατομμυρίων Γάλλων", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Λε Μερ, το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" είναι το αποτέλεσμα μιας "δημοκρατικής κρίσης" με "βαθιές ρίζες". "Οικονομικές επιλογές (...) εδώ και τρεις δεκαετίες δεν μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για όλους", να "βελτιώσουμε τη βιομηχανία μας" και να "μπούμε στο δρόμο μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα", πρόσθεσε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Κίτρινα Γιλέκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κίτρινα γιλέκα: "Συνύπαρξη ακραίων στοιχείων"

Η στιγμή που κίτρινα γιλέκα εντοπίζουν "αστυνομικούς μπαχαλάκηδες"

Τα γιλέκα της οργής

SHARE:

24Media Network