Μεσανατολικό: Συμβούλιο Ασφαλείας – “Καρφιά” Κίνας, καθυστερήσεις οι ΗΠΑ

Μεσανατολικό: Συμβούλιο Ασφαλείας – “Καρφιά” Κίνας, καθυστερήσεις οι ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών AP

Κοινός τόπος δεν βρέθηκε στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό. Η Κίνα πάντως έριξε τα βέλη της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι εξέφρασε την Κυριακή τη λύπη του γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες “παρεμποδίζουν” την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου αυτού.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα”, δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα. “Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή”, δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον “να αναλάβει τις ευθύνες της” στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη – και η πρώτη δημόσια – του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.

Παίζουν καθυστερήσεις οι ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ απέφυγε να μιλήσει για αίτημα κατάπαυσης του πυρός και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο αφού “βρίσκεται σε επαφές με όλες τις πλευρές, ακόμα και με το Κατάρ”.

Ο Κατάρ αναφέρθηκε ειδικώς λόγω των ειδικών σχέσεων που έχει με τη Χαμάς.”Οι Ηνωμένες Πολιτείες” συνέχισε” είναι διατεθειμένες να προσφέρουν υποστήριξη σε περίπτωση που τα μέρη ζητήσουν εκεχειρία”. Και αυτή ήταν μία ωραία ντρίπλα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ρίγαντ αλ Μαλίκι έκανε λόγο για “εγκλήματα πολέμου” από την πλευρά του Ισραήλ αλλά και για “καθεστώς απαρτχάιντ”. Κάλεσε τις χώρες-μέλη να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν οι επιθέσεις “εναντίον του λαού μας, των σπιτιών μας και της γης μας”.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένη Εθνη τέλος, Γκιλάντ Ερντάν αμφισβήτησε τα κίνητρα της Χαμάς (“δεν είναι οι περιουσίες το πρόβλημά τους”) υποστήριξε ότι το Ισραήλ κάνει ότι μπορεί για να μην εκτελούνται άμαχοι και τελείωσε με αυτό: “Η Χαμάς στοχεύει πολίτες, το Ισραήλ τρομοκράτες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version