Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Δράση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους στη Μόσχα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους στη Μόσχα AP

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς τελεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του μετώπου Αλ Νόσρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες την Τετάρτη στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των οποίων ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα λάβουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή, όπου Μόσχα και Άγκυρα επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης, επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ότι τελεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών του μετώπου Αλ Νόσρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν ήδη διεξάγει συνομιλίες σχετικά με τη λήψη συγκεκριμένης δράσης στην Ιντλίμπ και ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία δεν περιέγραψε, θα εφαρμοστούν τώρα.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα εκεί και τα βλέπουμε» δήλωσε ο Πούτιν, έχοντας στο πλευρό τον Τούρκο ομόλογό του.

Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία κάνει πολλά προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, όμως απαιτείται περαιτέρω δράση από την Άγκυρα και τη Μόσχα προκειμένου να «ρευστοποιηθεί η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι συμφώνησε να φιλοξενήσει σύντομα μια σύνοδο όπου η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα μπορούσαν να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Επίσης, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, εάν τηρήσουν την υπόσχεσή τους περί απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Εάν αυτή η απόσυρση υλοποιηθεί θα είναι ένα θετικό βήμα, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτήν την ταραχώδη περιοχή, που αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές» είπε ο Ρώσος ηγέτης σε δημοσιογράφους.

Άλλωστε, η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία ήταν παράνομη, τόνισε ο Πούτιν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών τους να διευκολύνουν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υπογράμμισε, μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη, ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας στη Συρία μετά την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών, που θα επέτρεπε σε τρομοκρατικά στοιχεία να περιφέρονται ελεύθερα εκεί.

«Είναι καίριας σημασίας να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό εξουσίας που θα αντικαταστήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, μόλις αποσυρθούν. Πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να πάρουν τον έλεγχο παράνομα στοιχεία στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα και η Μόσχα δεν διαφωνούν σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Ερντογάν, Τουρκία, Πούτιν, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη να πάρει τον έλεγχο της Μανμπίτζ

Συρία: "Νεκροί και τραυματίες" από ισχυρή έκρηξη νότια της Δαμασκού

Αμερικανός διπλωμάτης: Ο Τραμπ ξανάδωσε ζωή στο Ισλαμικό Κράτος

SHARE:

24Media Network