Σύνοδος G20: Συνάντηση και θερμή χειραψία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία

Σύνοδος G20: Συνάντηση και θερμή χειραψία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ στην Ινδονησία
AP Photo/Alex Brandon

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Κίνας στο Μπαλί.

Την πρώτη του συνάντηση μετά την εκλογή του είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία πριν από τη διά ζώσης συζήτησή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο, η οποία αναμένεται να είναι διάρκειας δύο ωρών, ενώ στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση ήρθε την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.

Δεν θεωρείται πιθανό να προκύψουν απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.

Ο Μπάιντεν και ο Σι, που έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχαν την τελευταία διά ζώσης τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, έχοντας διανύσει μαζί σε ταξίδια πάνω από 17.000 μίλια (περίπου 27.300 χιλιόμετρα) και έχοντας περάσει 78 ώρες σε συναντήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Μπάιντεν. Ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα