Σύνοδος Κορυφής: Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός

Σύνοδος Κορυφής: Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πέδρο Σάντσεθ και Νίκος Αναστασιάδης σε Σύνοδο Κορυφής AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

"Ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες και διχογνωμία για την ενεργειακή πολιτική. "Πάω να πάρω λίγο αέρα", είπε ο Πέδρο Σάντσεθ που αποχώρησε προσωρινά.

Πρωτοφανείς εικόνες έχει προκαλέσει η διάσταση απόψεων μεταξύ δύο διαφορετικών “μπλοκ” στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. για την ενεργειακή πολιτική και τις ενέργειες που καλείται να πάρει η Ένωση ώστε να ανακόψει την εκτόξευση των τιμών ενέργειας.

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά Μέσα, Cadena SER και El País, ο Πέδρο Σάντσεθ πιέζει για την έγκριση κοινών μέτρων που θα μειώσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας την παρέμβαση της Ε.Ε. στην αγορά και τον καθορισμό πλαφόν. Αυτή η πρόταση, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνα αρκετά-κράτη μέλη, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, γεγονός που έφερε εντάσεις και προσωρινές αποχωρήσεις αλλά και διακοπές στη διάρκεια της Συνόδου.

Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος από τις διαρροές αλλά και το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του France 24, Dave Keating που ανέφερε ότι “απειλεί να ασκήσει σηκώθηκε από τη θέση του και, πριν αποχωρήσει προσωρινά, είπε: “Πάω να πάρω λίγο αέρα. Αν βρείτε κάποια λύση πείτε μου”.

Όπως μεταδίδει ο Dave Keating πάντως, “τα πράγματα δεν πάνε καλά στη συζήτηση για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας”, με τον δημοσιογράφο να σημειώνει επίσης ότι οι ηγέτες της Ε.Ε είναι απογοητευμένοι με τη στάση του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς: Η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι με τη Μέρκελ θα είχαμε πετύχει μια συμφωνία για το ανώτατο όριο εδώ και πολύ καιρό”, είπε.

Μετά από αρκετή ώρα, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε, με τον Σαρλ Μισέλ και ην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραχωρούν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα συμπεράσματα για την ενεργειακή πολιτική:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα