Συνομιλίες Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο στη Συρία και την καταπολέμηση του ISIS

default image

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει τις επαφές και τις συζητήσεις με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητώντας μια αποτελεσματική διεθνή συμμαχία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για τη συριακή κρίση και για τις από κοινές τους προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανέφερε με ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.

“Οι ηγέτες των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ιδιαίτερα στον τομέα εύρεσης τρόπων επίλυσης της κατάστασης στη Συρία και για τη σύσταση μιας αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ενάντια σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις”, τονίζει η ανακοίνωση.

Οι ηγέτες των δύο χωρών επίσης συζήτησαν για την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα το Σεπτέμβριο στην Πλατεία των Τεμενών στην ανατολική Ιερουσαλήμ .

Οι ιρακινές αρχές αναφέρουν πως η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία συνεργάζονται σε θέματα ασφαλείας στη Βαγδάτη

Οι αρχές του Ιράκ ανέφεραν χθες πως οι στρατιωτικοί αξιωματικοί της χώρας συμμετέχουν στη συνεργασία με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία σε θέματα υπηρεσιών πληροφορίας και σε θέματα ασφάλειας στην Βαγδάτη για την αντιμετώπιση της απειλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μια ανακοίνωση από τη διοίκηση κοινών επιχειρήσεων υπογράμμισε πως η συμφωνία προήλθε “από την εντεινόμενη ανησυχία της Ρωσίας για την παρουσία χιλιάδων τρομοκρατών από την Ρωσία που πραγματοποιούν εγκληματικές ενέργεια μαζί με την Ντάες (Ισλαμικό Κράτος)”.

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι είχε δηλώσει την Παρασκευή από την Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν έχει λάβει στρατιωτικούς συμβούλους από την Ρωσία για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Περίπου 30.000 ξένοι έχουν ενταχθεί σε μαχητικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ από το 2011

Παράλληλα, έκθεση της εφημερίδας New York Times, που επικαλείται εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρει ότι περίπου 30.000 μαχητές από 100 χώρες εντάχθηκαν σε μαχητικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, κυρίως στο Ισλαμικό Κράτος από το 2011.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάνω από 250 Αμερικανοί πολίτες ταξίδεψαν στην Μέση Ανατολή, ανάμεσα τους και 150 μαχητές που εντάχθηκαν στους τζιχαντιστές τους τελευταίους 12 μήνες.

“Παρά τις εκθέσεις του Πενταγώνου ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας έχουν σκοτώσει περίπου 10.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, η οργάνωση εξακολουθεί να αναπληρώνει τα μέλη της, με ένα μέσο όρο περίπου 1.000 μαχητών το μήνα”, τονίζει η έκθεση.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα