Συρία: Σε αντίπαλες επιχειρήσεις εμμένουν Ρωσία - ΗΠΑ. Οι πρώτες εικόνες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Συρία: Σε αντίπαλες επιχειρήσεις εμμένουν Ρωσία - ΗΠΑ. Οι πρώτες εικόνες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Δραματικές σκηνές στη Συρία, μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων από αέρος. Προβληματισμένος για το εάν πράγματι στοχεθετήθηκαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους ο Γενικός Γραμματέας του NATO. Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις οι ΗΠΑ (Vids)

Η σκηνή στη Βαγδάτη θύμιζε ταινία: ένας Ρώσος στρατηγός εμφανίστηκε γύρω στις 9:00 π.μ. χθες (τοπική ώρα) στην αμερικανική πρεσβεία, προειδοποιώντας την Αμερική να μην πετάξουν αεροσκάφη στη γειτονική Συρία - η Ρωσία σκόπευε να ξεκινήσει βομβαρδισμούς σε λίγο.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αψήφησαν την προειδοποίηση της Μόσχας, είπαν αξιωματούχοι, παρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που πετούσαν με μεγάλες ταχύτητες μέσω του περιορισμένου συριακού εναέριου χώρου για να επιτεθούν σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο αμερικανικός στρατός εκτέλεσε τουλάχιστον μια επίθεση χθες, και δεν είπε στους Ρώους πότε ή πού θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

"Ο συνασπισμός θα συνεχίσει τις εναέριες επιχειρήσεις πάνω από το Ιράκ και τη Συρία όπως συμφωνήθηκε, όπως κάναμε σήμερα," είπε ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ας Κάρτερ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Οι επιθέσεις έχουν βάλειι τον τετραετή εμφύλιο πόλεμο σε μια νέα ιδιαίτερα ασταθή φάση όπου οι στρατοί μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων εκτός της Κίνας είναι άμεσα εμπλεκόμενες στον πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα γνωρίζουν τον κίνδυνο να επιμένουν σε αντίπαλες και μη συντονισμένες εναέριες επιθέσεις στη Συρία. "Δεν έχεις χρόνο να το μεταφέρεις σε επίπεδο προέδρου... όταν δύο αεροπλάνα πλησιάζουν το ένα το άλλο με ταχύτητα 20 μιλίων την ώρα," είπε ένας αμερικανός αξιωματικός, μιλώντας ανώνυμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι περιμένουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ίσως και σήμερα, για να βρεθεί τρόπος να κρατήσουν οι δυνάμεις τους απόσταση η μία από την άλλη.

Στόλτενμπεργκ: Ανήσυχος για τους στόχους των επιθέσεων ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στην επικράτεια της Συρίας να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαι ανήσυχος για τις αναφορές που λένε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ονομασία του ΙΚ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του ΙΚΙΛ», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.

Κοτζιάς: Κρίσιμο ζήτημα μία συνεκτική, αποφασιστική στρατηγική

Την ανάγκη εφαρμογής «μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του ISIS, ως «το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων» .

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι συγκρούσεις και η τρομοκρατική απειλή είναι ζητήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετα και επιτάχυναν την εξέλιξη της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες πιέσεις στις κοινωνίες και τις οικονομίες των γειτονικών χωρών αλλά και πολύ πέρα από την ευρύτερη περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. 'Πόλεμος' για τους στόχους του Πούτιν. Σε δυναμική στάση αναμονής οι ΗΠΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποιους χτυπούν οι Ρώσοι

SHARE: