Τα ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος φεύγουν από την Ευρώπη ενώ η ακροδεξιά προελαύνει

Τα ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος φεύγουν από την Ευρώπη ενώ η ακροδεξιά προελαύνει
Καμπάνια κατά του Σόρος στην Ουγγαρία AP Photo/Pablo Gorondi

H Open Society Foundations πρόκειται να περιορίσει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια περικοπών υπό τη νέα της ηγεσία. "Καμπανάκι" από το Bloomberg.

Open Society Foundations, η φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο George Soros και ελέγχει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του Family Office του κροίσου, αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τη χρηματοδότηση έργων στην ΕΕ από το 2024 και μετά έτσι ώστε “να επικεντρωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου όπου οι πολιτικές ελευθερίες διαβρώνονται”.

Οι αλλαγές αυτές επιβεβαιώθηκαν από εσωτερικό email που είδαν και αποκάλυψαν οι Financial Times. Οι πληροφορίες αυτές ανησυχούν ιδιαιτέρως τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. “Η νέα εγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση προβλέπει την απόσυρση και τον τερματισμό μεγάλων τμημάτων της τρέχουσας εργασίας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατοπίζοντας την εστίασή μας και την κατανομή των πόρων σε άλλα μέρη του κόσμου”, αναφέρεται σχετικά στην επίμαχη ανακοίνωση που είδαν οι FT.

H OSF αναφέρει πως τα θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ “διέθεταν ήδη σημαντικούς πόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τον πλουραλισμό” και ως εκ τούτου, η OSF θα “εστιάζει στην Ευρώπη μόνο στο πλαίσιο του ρόλου της σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα”.

Η κίνηση έρχεται αφότου ο Ουγγρικής καταγωγής 93χρονος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, παρέδωσε τα ηνία της παγκόσμιας οργάνωσής του στον 37χρονο γιο του, Άλεξ. Τον Ιούνιο, το OSF ανακοίνωσε μείωση προσωπικού κατά 40%.

“H Open Society Foundations αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, αλλά η οικογένειά μου και η OSF θα συνεχίσουν να είναι σταθερά προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό εγχείρημά μας”, απάντησε ο ίδιος ο Άλεξ Σόρος στους FT σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Ο Άλεξ Σόρος δήλωσε ακόμη στη Wall Street Journal ότι σκοπεύει να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα σε Δημοκρατικούς πολιτικούς, εισαγγελείς και ομάδες ακτιβιστών.

Ο Τζορτζ Σόρος AP

 

O Τζορτζ Σόρος δώρισε περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να χρηματοδοτήσει έργα “που προάγουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, κατά την περίοδο 1984 – 2017, ιδίως στις χώρες του πρώην “Ανατολικού Μπλοκ”. Τα τελευταία χρόνια μπήκε στο επίκεντρο κριτικής εκ μέρους δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πολλοί έχουν καταφερθεί εναντίον του με αντισημιτικούς τόνους συνδέοντάς τον με ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας (με πρώτους τους φανατικούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ).

Ένας από τους πιο βασικούς αντιπάλους του Σόρος είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κάποτε ήταν “προστατευόμενος” του δικτύου του Σόρος (είχε κάνει σπουδές στην Οξφόρδη με υποτροφία του Σόρος). Εν συνεχεία, καταφέρθηκε εναντίον του κατηγορώντας τον για χρηματοδότηση σχεδίων που αποσκοπούν στη μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη με ιδεολογικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα ο Όρμπαν έκανε λόγο το 2017 για ένα “πρόγραμμα Σόρος που έχει ως στόχο να πλημμυρίσει την Ουγγαρία με μη χριστιανούς μετανάστες για να διαλύσει τη χριστιανική ταυτότητα του έθνους”.

Η κυβέρνηση Όρμπαν ανάγκασε το 2018 το κολλέγιο Central European University που ιδρύθηκε από τον Σόρος να μετεγκατασταθεί στη Βιέννη, ισχυριζόμενη ότι δεν συμμοφρωνόταν με τους τοπικούς νόμους, όπως η πρόβλεψη για προπτυχιακά προγράμματα από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το CEU ήταν ένα ίδρυμα μόνο για πτυχιούχους.

Όμως, οι ΜΚΟ που ίδρυσε ο Σόρος συνέχισαν να λειτουργούν στην Ουγγαρία. Ανάλογες δράσεις και ρητορικές κατά του Σόρος είχε υιοθετήσει και ο Πούτιν καθώς και κυβερνήσεις των Βαλκανίων, πολλές εκ των οποίων ελέγχονται για διαφθορά. Η έλλειψη διαφάνειας σε χρηματοδοτήσεις πολλαπλών ΜΚΟ αλλά και η μεταναστευτική κρίστη του 2015, αποτέλεσαν “βούτυρο στο ψωμί” της συνωμοσιολογίας που εκφράστηκε ακόμη και από τους πρώην ευνοημένους του δισεκατομμυριούχου και των ιδρυμάτων του. Κάποιοι εξ αυτών έστησαν πολιτικές καριέρες πάνω στις υπερβολές. Να σημειωθεί πως ο Σόρος κατηγορήθηκε περαιτέρω μετά από άρθρο του στο οποίο καλούσε την Ευρώπη να δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων για να καλύψει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην ήπειρο.

Η OSF ανέφερε σε επίσημη δήλωση πως η αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη είναι “μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στον οργανισμό, καθώς εισάγουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που περιλαμβάνει μια παγκόσμια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε για την υποστήριξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κλιματικής δικαιοσύνης”.

“Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, και θα διατηρήσουμε την ιστορική μας υποστήριξη προς τις ευρωπαϊκές κοινότητες των Ρομά”, τονίζεται, χωρίς όμως να δίνονται σαφείς εξηγήσεις για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος των μειώσεων.

Ο Michiel van Hulten, διευθυντής της οργάνωσης Transparency International EU για τη διαφάνεια, δήλωσε ότι η δράση της OSF ήταν καθοριστική για την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών.

Ο Τζορτζ Σόρος. AP

Ο Alberto Alemanno, καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris, ανέφερε από τη δική του μεριά ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται στη χειρότερη χρονική στιγμή, λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και την ώρα που η ακροδεξιά σε όλη την ΕΕ γνωρίζει μεγάλη άνοδο. Ανάλογη ανησυχία εξέφρασε και το Bloomberg. “Όσο ο γιος του Σόρος ετοιμάζει περικοπές, τόσο εθνικιστές και λαϊκιστές, όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι και ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενδυναμώνονται. Και η χρηματοδότηση για ομάδες που προωθούν υπερσυντηρητικές ατζέντες αυξάνεται”, τονίζει το Bloomberg.

“Οι εκστρατείες που στοχεύουν στην αποτροπή των γάμων ομοφύλων και την ενίσχυση των πρωτοβουλιών κατά των αμβλώσεων έλαβαν 707 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2009 και 2018, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, εν τω μεταξύ, διοχέτευσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα κρατικό ίδρυμα που προωθεί την ατζέντα του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματός του Fidesz”, σημειώνει ακόμη το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας πως οι ατζέντες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω τώρα που το αντίπαλο δέος, “υποχωρεί”. Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η Ουγγαρία απαιτεί δια νόμου πλήρη διαφάνεια για τις δωρεές προς τις εγχώριες ΜΚΟ, από τρίτους.

Πολλές ΜΚΟ στην Ευρώπη άσκησαν ήδη έντονες πιέσεις στην ηγεσία της OSF για να περιορίσει τις προγραμματισμένες περικοπές, σύμφωνα με τους FT. Το γραφείο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ουγγαρία έστειλε επίσημη επιστολή προς την διοίκηση της OSF, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση αφού την θεωρεί προβληματική.

Η οργάνωση OSF, η οποία διανέμει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παγκόσμια βάση, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα σε χώρες εκτός Ένωσης, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Κιργιζία και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως απάντησε επισήμως στους FT.

Οι τελικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των οικονομικών θα ληφθούν τους “επόμενους μήνες” όπως δήλωσε πάντως εκπρόσωπος της OSF στο Politico, χωρίς όμως να διαψεύδει τις περικοπές σε προσωπικό και σε πόρους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα