Τα 'μαζεύει' η Τουρκία: Δεν σκεφτόμαστε ακύρωση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

Τα 'μαζεύει' η Τουρκία: Δεν σκεφτόμαστε ακύρωση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

"Πιστεύω ότι η ΕΕ θα ενεργήσει βάσει συμφωνίας, καθώς η Τουρκία έχει κάνει τόσα πολλά", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γείτονας χώρας

Η Τουρκία δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή μεταναστών, που είχαν φτάσει σ' αυτήν παρανόμως από το τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Νουμάν Κουρτουλμούς.

"Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Πιστεύω ότι θα ενεργήσει βάσει συμφωνίας, καθώς η Τουρκία έχει κάνει τόσα πολλά. Η ακύρωση της συμφωνίας δεν είναι στην ατζέντα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει", επεσήμανε ο Κουρτουλμούς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από υπουργικό συμβούλιο.

Και πρόσθεσε: "Η μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι σαφής απόδειξη ότι η Τουρκία έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα". Προειδοποίησε, επίσης, ότι η συμφωνία δεν πρέπει να  είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής στα κράτη της ΕΕ.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία Βρυξελλών και Άγκυρας έχει περάσει από "χίλια κύματα", καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας, τον οποίο η ΕΕ θέλει να φέρει στα δικά της πρότυπα. Η γειτονική χώρα έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές την ΕΕ ότι βάζει εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία αφορά και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστηρίζει ότι έχει ήδη εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ για τη βίζα και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει περαιτέρω τον αντιτρομοκρατικό της νόμο.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιούνκερ σε Ερντογάν: Σκέψου το δύο φορές πριν αθετήσεις τη συμφωνία

Αβραμόπουλος: Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Τσαβούσογλου: Χωρίς κατάργηση της βίζας, δεν υπάρχει συμφωνία για τους πρόσφυγες

SHARE:

24Media Network