Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία στις σχέσεις της με τη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο AP

Η προαναγγελία συλλήψεων μερίδας υποστηρικτών του Γκιουλέν στην Τουρκία πυροδοτεί ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία.

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών περί συλλήψεων Γερμανών οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και επισκέπτονται την Τουρκία για τουρισμό.

«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στην Ευρώπη ή στη Γερμανία συμμετέχουν σε διαδηλώσεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και μετά έρχονται να κάνουν διακοπές στην Αττάλεια ή στην Αλικαρνασσό. Για αυτούς έχουμε λάβει μέτρα. Θα έρχονται ήσυχα και μετά θα συλλαμβάνονται κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Στο εξής δεν θα είναι πια τόσο εύκολο έξω να διαπράττουν προδοσία κι έπειτα να διασκεδάζουν στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει τω δημοτικών εκλογών.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τούρκο υπουργό, απέρριψε τις απειλές της 'Αγκυρας, κάνοντας λόγο για δηλώσεις «οι οποίες δεν βοηθούν στην παρούσα κατάσταση».

Η γερμανική κυβέρνηση «έχει ασφαλώς πολύ σαφή θέση για το ΡΚΚ, αλλά η ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων είναι για μας υψηλό αγαθό το οποίο προστατεύουμε και πρέπει να προστατεύεται», πρόσθεσε η κυρία 'Αντεμπαρ και επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας αξιολογείται καθημερινά και με βάση τα νέα δεδομένα επικαιροποιούνται διαρκώς και οι ταξιδιωτικές συστάσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Για το Βερολίνο, η κατάσταση παραμένει πάντως ιδιαίτερα τεταμένη και εξαιτίας της απόφασης των τουρκικών αρχών να μην ανανεώσουν τις διαπιστεύσεις γερμανών ανταποκριτών στη χώρα, μεταξύ των οποίων του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF και της εφημερίδας «Tagesspiegel».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Γερμανία
SHARE: