Θα αναγκαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ να πουλήσει το Mar-a-Lago;

Διαβάζεται σε 5'
Το Mar-a-Lago του Τραμπ
Το Mar-a-Lago του Τραμπ AP Photo Steve Helber

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμα αξίας 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομικές απάτες της εταιρείας ακινήτων που φέρει το όνομά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την “κούρσα” του για τη προεδρική υποψηφιότητά του ενόψει των εκλογών των ΗΠΑ (5η Νοεμβρίου), με τις δικαστικές του περιπέτειες να εξελίσσονται σε ένα “παράλληλο” πεδίο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμα αξίας 355 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομικές απάτες της εταιρείας ακινήτων που φέρει το όνομά του και του απαγορεύτηκε να διευθύνει τις επιχειρήσεις του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για περίοδο τριών ετών.

Από την πολυτελή οικία του Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ο Τραμπ έκανε λόγο για “απόλυτη απάτη” τονίζοντας πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Συγκεκριμένα, κατά την απόφασή του, ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Άρθουρ Ενγκόρον, διευκρινίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα στερηθεί το δικαίωμα διαχείρισης “οποιασδήποτε επιχείρησης η νομικής οντότητας στη Νέα Υόρκη για περίοδο τριών ετών” και ότι οφείλει να πληρώσει πρόστιμα 354,86 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τραμπ που είναι και το φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, έκανε πάλι λόγο για “κυνήγι μαγισσών και ευθεία επιρροή στις εκλογές”, κατηγορώντας τον δικαστή επί προσωπικού. Αναλυτές εκτιμούν πως και να ασκήσει έφεση, θα πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα των 355 εκ. δολαρίων, μαζί με τους γιους του και την εταιρεία Trump Organization. Η κατηγορία είναι πως οι Τραμπ “φούσκωσαν” την αξία στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας Trump Organization, του ουρανοξύστη τους, των πολυτελών ξενοδοχείων τους και των γηπέδων γκολφ που διαθέτουν σε όλο τον κόσμο, για να εξασφαλίσουν δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους από τράπεζες και καλύτερα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί απόφαση για ρευστοποίηση του Trump Tower και του ουρανοξύστη στον αριθμό 40 της Γουόλ Στριτ, μια απόφαση που όμως ανεστάλη με έφεση. Μιλάμε άλλωστε για μια δικαστική υπόθεση με πολλαπλά επεισόδια.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, δήλωσε πάντως στο ABC News την Τρίτη ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε κατάσχεση περισσότερων ακινήτων του Τραμπ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Associated Press, ο Τραμπ θα κληθεί να πληρώσει και τόκους ύψους 87.000 δολαρίων την ημέρα για αυτό το χρέος, συν 88,3 εκατομμύρια δολάρια στη δημοσιογράφο Ε. Τζιν Κάρολ για συκοφαντική δυσφήμηση, μετά από πρόσφατη απόφαση σε άλλη πολιτική δίκη.

Η δικηγόρος Colleen Kerwick με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε πάντως στο Newsweek ότι η προστασία των οφειλετών είναι τόσο ισχυρή στη Φλόριντα που θεωρείται σχεδόν αδύνατο ο Τραμπ να χάσει το Mar-a-Lago των 5.170 τ.μ., με τα 118 δωμάτια, τα 58 υπνοδωμάτια και τα 33 μπάνια. “Η Φλόριντα είναι ο παράδεισος των οφειλετών” είπε χαρακτηριστικά, κάτι που αιτιολογεί και το γιατί ο Τραμπ επέλεξε να έχει εκεί την έπαυλη – μόνιμη οικία του. Πράγματι, οι νόμοι της Φλόριντα εξαιρούν τις κατοικίες κάθε κατοίκου της Πολιτείας από την “αναγκαστική εκποίηση – πώληση στο πλαίσιο διαδικασίας εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης δικαστηρίου, με κανένα διάταγμα ή εκτέλεσή του να αποτελεί εμπόδιο”, όπως τονίζει το Newsweek στο δημοσίευμά του.

Η Kerwick δήλωσε πως τα παραπάνω ισχύουν για όσους ζουν μόνιμα στην Πολιτεία όντας ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας που μπορεί να “απειλείται” από δικαστικές αποφάσεις. Βάσει συμφωνίας του 1993, το Mar-a-Lago χαρακτηριζόταν ως ιδιωτικό κλαμπ με τα μέλη του να μην μπορούν να μείνουν σε αυτό περισσότερες από 21 ημέρες το έτος. Τότε ο Τραμπ ήταν απλώς “μέλος του κλαμπ”, επισήμως. Ωστόσο, το 2019 άλλαξε τη μόνιμη κατοικία του στο Mar-a-Lago από το Trump Tower. Επίσης, είναι εγγεγραμμένος για να ψηφίσει στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν λοιπόν τώρα πως πρόκειται για τη μόνιμη κατοικία του πρώην προέδρου και ως εκ τούτου, προστατεύεται από τους τοπικούς νόμους. Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Mar-a-Lago παίζει κεντρικό ρόλο στην αμερικανική πολιτική σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος ο Τραμπ το χαρακτήρισε “Χειμερινό Λευκό Οίκο”. Έτσι, θεωρείται πως η νομική του ομάδα θα κάνει τα πάντα για να μην αναγκαστεί να το απωλέσει, καθώς έχει σημασία για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, και σε συμβολικό επίπεδο.

Το Mar-a-Lago του Τραμπ
Το Mar-a-Lago του Τραμπ AP Photo Rebecca Blackwell

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται καθώς τον Ιούνιο του 2023, ο Τραμπ κατηγορήθηκε για 37 κατηγορίες που σχετίζονται με φερόμενο λάθος χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από αυτά τα έγγραφα ήταν αποθηκευμένα στο Mar-A-Lago. Το FBI εκτέλεσε ένταλμα έρευνας στο θέρετρο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς για να κατασχέσει πάνω από 33 κιβώτια με έγγραφα που βρίσκονταν εκεί.

Συνολικά ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί σε δίκη τέσσερις φορές τον τελευταίο χρόνο. Κατηγορείται στη Τζόρτζια και την Ουάσινγκτον για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της ήττας του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, στη Φλόριντα όπως αναφέραμε παραπάνω για συσσώρευση απόρρητων εγγράφων και στο Μανχάταν για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που σχετίζονται με τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για λογαριασμό του. Οι ποινικές αυτές κατηγορίες δεν φαίνεται πως μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία του προς το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι αστικές δίκες τον έχουν απειλήσει οικονομικά. Το 2022, ο οργανισμός Τραμπ καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θυμίζουμε πως την 25η Μαρτίου ο Τραμπ θα βρεθεί εκ νέου στο εδώλιο για την υπόθεση εξαγοράς της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα