Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Ισπανικά πολεμικά στη Μαύρη Θαλασσα και προειδοποιήσεις κατά Ρωσίας

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Ισπανικά πολεμικά στη Μαύρη Θαλασσα και προειδοποιήσεις κατά Ρωσίας
Ρωσικός στρατός AP

Καμία αποκλιμάκωση δεν παρατηρείται στα ουκρανικά σύνορα. Στο "παιχνίδι" Ισπανία και Τουρκία. Προειδοποιήσεις από τη Γερμανία για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης” της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας ζήτησαν από τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες – οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές.

Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι η προτιμώμενη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της διπλωματίας και κατέστησαν σαφές ότι ΗΠΑ, Ευρώπη και G7 συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και θα δράσουν σε συνεργασία.

«Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές», δήλωσε πριν από λίγο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε χθες διαβουλεύσεις στο Κίεβο και αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

«Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο – θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. «Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα», ανέφερε η υπουργός.

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι δυτικοί εταίροι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι κατά της ρωσικής επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του και ο ‘Αντονι Μπλίνκεν και σημείωσε ότι η εξέλιξη εξαρτάται από τη Μόσχα.

Στόχος της εντατικής διπλωματικής προσπάθειας των τελευταίων ημερών, συνέχισε, είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ένταση που προκάλεσε η Ρωσία, «να αποτρέψουμε περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας ή αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και «να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα ασφάλειας» για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Σε ρόλο… διαμεσολαβητή ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ελπίζει να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας να βρεθούν «τετ α τετ» το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

«Στις αρχές του επόμενου μήνα, έχω μία επίσκεψη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, στην Άγκυρα. «Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως ο Ερντογάν προσκάλεσε τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία για να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

“Οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν ήταν «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα”

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι έχει ξεκαθαρίσει στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί εισβολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, χθες Τετάρτη, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση εισβολής (στην Ουκρανία) και ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε σήμερα πως το σχόλιο του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για «μικρή εισβολή» δεν ήταν «πράσινο φως» στη Ρωσία για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία. «Καθόλου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο CNN, όταν στη διάρκεια συνέντευξης ρωτήθηκε εάν η τοποθέτηση Μπάιντεν άναβε «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα.

Η Ισπανία στέλνει πολεμικά πλοία σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Πολεμικά πλοία για να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, έστειλε η Ισπανία, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός.

Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τη συντονισμένη απάντηση της συμμαχίας στην απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Δεν αποκλιμακώνουν Μπάιντεν και Πούτιν

Η Ουκρανία δεν θεωρεί ότι τα χθεσινά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι μια μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από μια μεγάλη, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.

“Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανική κυβέρνησης”, έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters.

“Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία; Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση”, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

“Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση”, εξήγησε.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με την Ουκρανία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση.

“Αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν συμβάλλουν καθόλου στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτές οι δηλώσεις “μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς λανθασμένες ελπίδες στα θερμόαιμα κεφάλια κάποιων Ουκρανών αξιωματούχων (…) οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιλύσουν με τη χρήση βίας το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τον ένα χρόνο της προεδρίας του ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν “θα κινηθεί” εναντίον της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως δεν επιθυμεί “έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο”.

Προειδοποίησε μάλιστα τη Ρωσία ότι θα “πληρώσει ένα σοβαρό και μεγάλο τίμημα” αν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια μικρότερης κλίμακας εισβολή θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

“Αν είναι μια μικρή εισβολή” υπάρχει κίνδυνος οι χώρες του ΝΑΤΟ να διχαστούν αναφορικά με την κατάλληλη αντίδραση, εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει “μια άμεση, αυστηρή και συνολική απάντηση” από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αν ρωσικές δυνάμεις περάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version