Το Ιράν σε αναβρασμό – Οι γυναίκες αψηφούν τον θάνατο και βγαίνουν στο δρόμο

Το Ιράν σε αναβρασμό – Οι γυναίκες αψηφούν τον θάνατο και βγαίνουν στο δρόμο
Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AFP

Η Μαχσά Αμινί πέθανε στα χέρια της αστυνομίας και ο θάνατός της πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων δίχως προηγούμενο. Η κυβέρνηση του Ιράν "μπλοκάρει" το δίκτυο τηλεπικοινωνιών για να περιορίσει τις κινητοποιήσεις.

Η Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών στο Ιράν επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της”. Η 22χρονη μετά την σύλληψή της έπεσε σε κώμα και κατέληξε τρεις ημέρες αργότερα.

Έκτοτε οι γυναίκες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν ενώ συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στον Λίβανο, την Τουρκία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Ιράν σε μια προσπάθειά της να περιορίσει τον αναβρασμό αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp.

“Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες” φωνάζουν εκατοντάδες γυναίκες.

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα και τις επίσημες πηγές του κράτους, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι νεκροί είναι αρκετά περισσότεροι.

Διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Το σύνθημα “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία” ηχεί απ’ άκρη σε άκρη του Ιράν. Μια υπενθύμιση δηλαδή, για τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, οι πολίτες του Ιράν υπενθυμίζουν πως η Μαχσά Αμινί, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που δολοφονείται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες γενναίοι άντρες και γενναίες γυναίκες έχουν βρει τον θάνατο διεκδικώντας την ελευθερία τους.

Με σημαντικά προβλήματα να καταγράφονται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας οι πολίτες του Ιράν φωνάζουν: “Μας φιμώνουν. Μας ακούτε; Γίνετε η φωνή μας”.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Διαδηλώσεις στο Λίβανο για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Μετά τη σύλληψή της, η 22χρονη έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, συμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένειά της. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αμινί, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξε σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί έκανε λόγο για «ατυχές» και «λυπηρό» συμβάν, διαψεύδοντας τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση ενώ η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα. Η φωτογραφία της με την ίδια να βρίσκεται στο κρεβάτι νοσοκομείου σε κώμα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και φουντώνει την οργή σε όλο τον κόσμο.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Κόβουν τα μαλιά τους- Καίνε τις μαντίλες

Βίντεο δείχουν γυναίκες να καίνε τις μαντίλες τους σε ένδειξη ανυπακοής και διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης. Στα social media εδω και μέρες πρώτο hashtag είναι το #MahsaAmini. Γυναίκες ανεβάζουν βίντεο με τις ίδιες να κόβουν τα μαλλιά τους.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ap

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα