Το Βερολίνο υποβαθμίζει τη σημασία της τριμερούς με Ελλάδα - Τουρκία

O Γιαν Χέκερ και η Άνγκελα Μέρκελ
O Γιαν Χέκερ και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Για συνομιλίες σε υπηρεσιακό επίπεδο δε δίνουμε πληροφορίες, δηλώνει η καγκελαρία στην Deutsche Welle.

Το Βερoλίνο δεν έχει την πρόθεση να δώσει πληροφορίες για τη συνάντηση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Γιαν Χέκερ με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και την υπεύθυνη για ευρωπαϊκά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης Ελένη Σουρανή που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σε γραπτή του δήλωση προς την Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως «επί της αρχής δεν σχολιάζουμε τις όποιες τυχόν συνομιλίες της καγκελαρίας σε υπηρεσιακό επίπεδο». Αν και σκωπτική, η απάντηση δίνει κάποιες διευκρινίσεις για τη σημασία των συνομιλιών. 

Τουρκική διάθεση για διάλογο;

Η γερμανική κυβέρνηση καθιστά έμμεσα σαφές ότι πρόκειται για συνομιλίες σε επίπεδο συνεργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των τριών κρατών. Τέτοιου είδους συνομιλίες διεξάγονται συνεχώς και έχουν διερευνητικό, ενημερωτικό και ενδεχομένως προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνονται σε αυτές τις συναντήσεις αποφάσεις. Με άλλα λόγια, η σημασία που επιδιώκεται να αποδοθεί σε αυτή τη συνάντηση στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από αυτήν που έχει στην πραγματικότητα.

Την πληροφορία ότι πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συνομιλίες στο Βερολίνο την έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προφανώς για να στείλει το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Άγκυρα έχει τη βούληση και τη θέληση για διάλογο με την Ελλάδα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Γερμανία
SHARE:

24Media Network