Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν απαγορεύει τα “όχι στον πόλεμο”

Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν απαγορεύει τα “όχι στον πόλεμο”
O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Στα χαμηλότερα 17 μηνών η τουρκική λίρα την ίδια στιγμή που η ING γίνεται η τελευταία ξένη τράπεζα που εξετάζει έξοδο από την Τουρκία.

Έχοντας ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, αυτή την φορά στον Έβρο ο Ερντογάν παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά καθώς οι κινήσεις του σε Συρία και Λιβυή δείχνουν να έχουν μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κινήσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Στα χαμηλά 17 μηνών η τουρκική λίρα

Σε μία χώρα που ζει από τις εισαγωγές η αδυναμία του τοπικού νομίσματος να βρει ανοδική διαφυγή κλειδωνίζει τα θεμέλια της οικονομίας. Η τουρκική λίρα συνεχίζει την καθοδική της πορεία που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2018 έχοντας χάσει περίπου το 40% της αξίας της σε σχέση με τα ισχυρά νομίσματα. Στις αρχές του 2018 ένα ευρώ “αγόραζε” 4,53 νέες λίρες Τουρκίας. Την Κυριακή η σχέση αυτή διαμορφώθηκε στις 6,93 λίρες που είναι η υψηλότερη για τους τελευταίους 17 μήνες.

Σήμερα, για άλλη μία φορά, η ισοτιμία βρέθηκε πάνω από το 6,92 για να διαμορφωθεί το απόγευμα στις 6,85 λίρες. Μία σχέση η οποία διαμορφώνεται με έντονη προσπάθεια από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να στηρίξει -έστω και ανεπιτυχώς- το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας.

Αποχωρεί η ING από την Τουρκία

Το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν και στην τουρκική οικονομία οδηγεί τους ξένους επενδυτές τον ένα μετά τον άλλο να αποεπενδύουν από την Κωνσταντινούπολη. Οι εκροές από τα ομόλογα του τουρκικού δημοσίου έφθασαν περίπου τα 3 δισ. δολάρια το τελευταίο χρόνο περιορίζονας στα τέλη του Ιανουαρίου τους ξένους επενδυτές μόλις στο 11% του τουρκικού χρέους, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Αντίστοιχα οι ξένες επενδύσεις σε τουρκικές μετοχές έχουν μειωθεί κατά 1,6 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο.

Σήμερα το τραπεζικό οικοδόμημα της Τουρκίας δέχτηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα καθώς η ολλανδική ING, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εξετάζει τρόπους απεμπλοκής της από την τουρκική αγορά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ολλανδική τράπεζα βρέθηκε σε συζητήσεις με ανταγωνιστική τράπεζα για την πώληση του τοπικού χαρτοφυλακίου της.

Πρόκειται για την τελευταία ξένη τράπεζα που φημολογείται έξοδος της από την τουρκική αγορά καθώς ένα μήνα πριν, και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η HSBC, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζει να εγκαταλείψει την Τουρκία μετά την αύξηση των συναλλαγματικών κινδύνων και την οικονομική αστάθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η UniCredit ανακοίνωσε σχέδια μείωσης του ποσοστού συμμετοχής της στην Yapi Kredi, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Τουρκία που επικεντρώνεται στις πιστωτικές κάρτες και στον καταναλωτικό δανεισμό.

Απαγόρευση του “No to war” στην Κωνσταντινούπολη

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ερντογαν στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε ούτε με την δεύτερη να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των αντιπολεμικών διαδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων έως και τις 10 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι αφισοκολλήσεις, οι συγκεντρώσεις υπογραφών, οι διαδηλώσεις και γενικά όλες οι δράσεις που είναι κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας. Το σκεπτικό της απόφασης έχει να κάνει με την διασφάλιση της ειρήνης, της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας στον νομό της Κωνσταντινούπολης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα