Τουρκία: Το μποϊκοτάζ από τους Άραβες φέρνει νέους “πονοκεφάλους” στον Ερντογάν

Τουρκία: Το μποϊκοτάζ από τους Άραβες φέρνει νέους “πονοκεφάλους” στον Ερντογάν

Στα αρκετά μέτωπα που έχει ανοίξει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προστίθεται και αυτό του μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων από αραβικά, και όχι μόνο, κράτη.

Αν κάτι κρατούσε στα πόδια της την τουρκική οικονομία το τελευταίο διάστημα δεν ήταν άλλο από τις εξαγωγές. Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας είχε βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας το μοναδικό φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Ερντογάν καθώς η πανδημία κορονοϊού είχε σχεδόν εξουδετερώσει την άλλη μηχανή συναλλάγματος της γειτονικής χώρας, τον τουρισμό. Το μποϊκοτάζ όμως στα τουρκικά προϊόντα (#boycottTurkey) που ξεκίνησε από την Σαουδική Αραβία και εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες τόσο του αραβικού κόσμου όσο και στην Αρμενία δημιουργεί νέους “πονοκεφάλους” στον Τούρκο πρόεδρο.

Ήδη από τα μέσα καλοκαιριού Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν παραπονεθεί ότι τα προϊόντα τους αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τελωνειακές πύλες της Σαουδικής Αραβίας. Εκείνο το διάστημα οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας καθησύχαζαν τους Τούρκους ότι η αιτία της καθυστέρησης ήταν δυσκολίες που σχετίζονταν με την πανδημία όμως στην πραγματικότητα οι φόβοι των τελευταίων επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο καθώς το μποϋκοτάζ όχι μόνο λαμβάνει επίσημο χαρακτήρα τις τελευταίες ημέρες αλλά αγγίζει και επώνυμα προϊόντα τρίτων χωρών που παράγονται στην Τουρκία ή έχουν πρώτες ύλες από την γειτονική χώρα.

Οι μεγάλοι παίκτες στο παιχνίδι

Η πρώτη μεγάλη εταιρεία που επίσημα πήρε θέση ήταν η ισπανική εταιρεία ενδυμάτων Mango. Η αλυσίδα η οποία διαθέτει 50 καταστήματα στην Σαουδική Αραβία ενημέρωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τους Τούρκους συνεργάτες της ότι θα “αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις” για τα προϊόντα που ράβονταν στην Τουρκία και κατευθύνονταν στην στο βασίλειο του Αραβικού Κόλπου. Μέχρι στιγμής την κατάσταση δεν έχουν σχολιάσει οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι, Inditex (Zara) και H&M.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Η ανεπίσημη ρότα από την Σαουδική Αραβία είναι ότι απαγορεύονται τόσο οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων όσο και αυτές που πραγματοποιούνται μέσω Τουρκίας ή προϊόντα τρίτων χωρών που έχουν παραχθεί στην Τουρκία ή έχουν πρώτες ύλες από την γειτονική χώρα. Από την μάχη αυτή – που ουσιαστικά είναι για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή – δεν γλύτωσε ούτε η Nutella καθώς η πρώτη ύλη για την παραγωγή του ιταλικού γλυκού είναι τα φουντούκια που εισάγει η Ferrero από την Τουρκία.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους αξίζει να αναφερθεί ότι οι τουρκικές εξαγωγές στην Σ.Α. ανήλθαν το 2019 σε 3,2 δισ. δολάρια ενώ ένα γενικευμένο μποϊκοτάζ και σε άλλες χώρες που συμμετάσχουν όπως Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο και Αρμενία μπορεί να επιφέρει άμεση ζημιά άνω των 10 δισ. δολαρίων στην γειτονική χώρα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα