Τουρκική λίρα: Νέο ισχυρό “χαστούκι”. Πτώση 2% και ιστορικό χαμηλό απέναντι σε δολάριο & ευρώ

Τουρκική λίρα: Νέο ισχυρό “χαστούκι”. Πτώση 2% και ιστορικό χαμηλό απέναντι σε δολάριο & ευρώ
Χαρτονομίσματα τουρκικής λίρας Shutterstock

Κατάρρευση μέσα σε λίγα λεπτά για την τουρκική λίρα μετά από τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Που διαμορφώνεται η ισοτιμία με δολάριο και ευρώ.

Έφθανε μόνο μία ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις είχε εμφανίσει η τουρκική λίρα την τελευταία εβδομάδα απέναντι σε δολάριο και ευρώ. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 10,25% παρά τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση που θα βοηθούσε στη στήριξη του νομίσματος.

Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης αυτής είναι η απότομη πτώση κατά 2% του νομίσματος της γειτονικής χώρας με την ισοτιμία να διαμορφωθεί σε 9,436 λίρες για κάθε ευρώ και σε 9,798 λίρες για κάθε δολάριο ΗΠΑ που είναι και νέα ιστορικά χαμηλά. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 25% απέναντι στο δολάριο και σε μεγαλύτερο βαθμό απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στροφή στον χρυσό από τους Τούρκους

Η αδύναμη τουρκική λίρα έχει στρέψει όλο και περισσότερους Τούρκους σε σταθερές αξίες όπως είναι ο χρυσός. Ο χρυσός που έχουν στα σεντούκια τους και κάτω από τα στρώματα οι πολίτες της Τουρκίας εκτιμάται μεταξύ 25 και 40 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, ένα τεράστιο ποσό που το κράτος επιδιώκει μέσω διαφόρων σχεδίων για να μεταφέρει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά με περιορισμένο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, η Τουρκία εισήγαγε χρυσό 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 153% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές χρυσού ασκούν πίεση στο διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η πίεση από τα μποϋκοτάζ που έχουν ξεκινήσει αρκετές αραβικές χώρες αλλά και η Αρμενία απέναντι στα τουρκικά προϊόντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα