Τρεις καλοί λόγοι για να μείνεις στην ίδια δουλειά είκοσι χρόνια

Τρεις καλοί λόγοι για να μείνεις στην ίδια δουλειά είκοσι χρόνια

Η ιστορία της Αναστασίας Μαλιαγρού η οποία βρίσκεται στο δυναμικό της Actionaid από το μακρινό 1998.

Αν πεις σε ένα σημερινό 18χρονο ότι θα μείνει στην ίδια δουλειά για περισσότερα από 20 χρόνια το πιθανότερο είναι να σε κοιτάξει με βλέμμα απορίας και να σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει. Οι εποχές που οι άνθρωποι έπαιρναν σύνταξη από την ίδια δουλειά, έχουν περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί με τους σημερινούς νέους να μετακομίζουν σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα σχεδόν κάθε πέντε χρόνια.

Η Αναστασία Μαλιαγρού δεν είναι από αυτούς τους ανθρώπους. Στις 22 Οκτωβρίου 1998 ξεκίνησε να δουλεύει σε μία νέα τότε οργάνωση στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με όσα έλεγε η διαφήμιση στο ραδιόφωνο, θα αγωνιζόταν για την εξάλειψη της φτώχειας σε τρεις ηπείρους. «Κάτι μέσα μου είπε ότι ήταν αυτό που έψαχνα για να προσφέρω εθελοντικό έργο. Κάλεσα το τηλέφωνο του γραφείου, και εκφράζοντας το ενδιαφέρον μου, μου ζήτησαν να πάω την ίδια μέρα διότι είχαν πολύ ανάγκη από βοήθεια μιας και τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε το ταξίδι μου με την ActionAid», θυμάται η Αναστασία.

«Εργάστηκα εθελοντικά για δύο μήνες μαζί με τους δύο εργαζόμενους και μόλις άνοιξε μια νέα θέση εργασίας, προσλήφθηκα για να ασχοληθώ με τις νέες αναδοχές. Ο πρώτος χρόνος ήταν όμοιος με τη πορεία ενός βρέφους, με ατέλειωτες ώρες εργασίας, νέα ξεκινήματα και εμπειρίες, γρήγορη ανάπτυξη από μήνα σε μήνα, και πολύ χαρά. Ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση και το αγκάλιασμα του κόσμου που μας έδινε δύναμη να συνεχίζουμε μέχρι που φτάσαμε τις 4.000 Aναδοχές τον πρώτο χρόνο που ήταν τεράστια επιτυχία αλλά και η βάση μας για να στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια».

Η Αναστασία ασχολήθηκε επί 18 χρόνια με το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Είδε την οργάνωση να μεγαλώνει και να μπαίνει στην «ενήλικη ζωή της». Τα τελευταία δύο χρόνια ανήκει στο οικονομικό τμήμα. Ζητώντας της να μοιραστεί μία ανάμνησή της από όλα αυτά τα χρόνια, θυμήθηκε ένα βράδυ που μαζί με μία ομάδα μουσικών από τη Βραζιλία συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι. «Ήταν με αφορμή τη μέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Μαζεύτηκε πολύς κόσμος και όλοι μαζί περπατήσαμε στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας με αναμμένα κεριά. Οι περαστικοί μας παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια αλλά και από τα μπαλκόνια για να μάθουν τι κάνουμε και ποιοι είμαστε. Εάν έπρεπε να εκφράσω με μια μόνο λέξη τα συναισθήματά μου για την ActionAid, αυτή θα ήταν σίγουρα η λέξη υπερηφάνεια. Είμαι υπερήφανη που εργάζομαι σε μια οργάνωση η οποία επί 45 χρόνια είναι κοντά στους περιθωριοποιημένους κατοίκους του πλανήτη για να τους ενδυναμώνει και να τους δίνει τα εφόδια να μπορούν οι ίδιοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για μια αξιοπρεπή ζωή. Είμαι υπερήφανη όμως και ως Ελληνίδα γιατί οι άνθρωποι εδώ υποδέχτηκαν τις δράσεις της ActionAid στη χώρα μας με μια τόσο ζεστή αγκαλιά και τις στηρίζουν μέχρι και σήμερα παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα τελευταία εννέα χρόνια.

Μερικές φορές κάποιοι εντυπωσιάζονται όταν ακούν ότι είμαι 20 χρόνια στην ίδια οργάνωση, αλλά ειλικρινά δεν έχω νοιώσει τον χρόνο να περνάει. Στην ActionAid δεν έχει υπάρξει μια χρονιά ίδια με την επόμενη. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ότι η ActionAid είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν μένει σε μια πρωταρχική ιδέα με τις ίδιες δράσεις, αλλά αντίθετα ωριμάζει και εκσυγχρονίζεται για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκπαιδεύει συνεχώς τους υποστηρικτές της όπως και το προσωπικό της για να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό η προσφορά τους.

Τρεις λόγοι που με κράτησαν εδώ; Είναι η πίστη μου στο έργο που γίνεται, η ανάγκη μου να νοιώθω ότι μέσα από την εργασία μου συμβάλλω με ένα λιθαράκι και εγώ για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο και η βαθιά μου αφοσίωση σε αυτό που ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια. Στα εύκολα και στα δύσκολα που διανύσαμε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς εγωισμό και με πολύ υπομονή υποσχέθηκα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και όσο μου επιτραπεί θα συνεχίσω με όλους τους σπουδαίους συναδέλφους να στηρίζω το έργο της ActionAid για όσο χρειαστεί».

Η ActionAid συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια στην Ελλάδα και διοργανώνει ένα τριήμερο δράσεων με τίτλο «Γίνε η αλλαγή!» 18- 20 Οκτωβρίου. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα