Τρομακτική πρόβλεψη Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως διαρκέσει χρόνια

Τρομακτική πρόβλεψη Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως διαρκέσει χρόνια
Ουκρανοί στρατιώτες ανάμεσα σε ερείπια AP Photo/Alexei Alexandrov

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΓΓ του NATO σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. "Θα μπορούσε να πάρει χρόνια", τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η Συμμαχία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως και να διαρκέσει «χρόνια», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag και δημοσιεύεται στο φύλλο της που κυκλοφορεί, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες προηγμένων όπλων στα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το Ντονμπάς να αποσπαστεί από τον ρωσικό έλεγχο.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην κυριακάτικη έκδοση της Bild όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», πρόσθεσε ο Νορβηγός.

Στη σύνοδο κορυφής του NATO στη Μαδρίτη αργότερα εντός του μηνός αναμένεται να συμφωνηθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που θα συμβάλει ο στρατός της να αφήσει πίσω τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και να αποκτήσει νατοϊκό εξοπλισμό, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις της θα νικήσουν αυτές της Μόσχας, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με συνέχιση του σφυροκοπήματος πόλης στρατηγικής σημασίας στο Ντονμπάς και άλλες τοποθεσίες δέχθηκαν επιθέσεις με πυροβολικό και με πυραύλους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το ηθικό των στρατιωτών του παραμένει υψηλό και ότι δεν αμφιβάλλει για την νίκη επί των Ρώσων.

Ουκρανία: Ο στρατός δηλώνει ότι απέκρουσε ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Σεβεροντονέτσκ

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν ότι απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις σε χωριά κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μια σημαντική πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου διεξάγονται πολυαίμακτες μάχες ανάμεσα στους δύο στρατούς εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

“Οι μονάδες μας απέκρουσαν την επίθεση στην περιοχή της Τοσκίβκα”, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός. “Ο στρατός υποχώρησε και ανασυντάσσεται”.

Ο ουκρανικός στρατός πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο χωριό Ορίχοβε, αλλά πως “απέκρουσε με επιτυχία” μια επίθεση κοντά στο χωριό αυτό.

Το Σάββατο, αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτές οι σφοδρές μάχες διεξάγονταν σε περιοχές έξω από το Σεβεροντονέτσκ οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι κυρίως, αλλά όχι πλήρως, υπό ρωσικό έλεγχο.

“Όλες οι δηλώσεις των Ρώσων σύμφωνα με τις οποίες ελέγχουν το Σεβεροντονέτσκ είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αλλά δεν την ελέγχουν πλήρως”, δήλωσε την Κυριακή ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχιι Γκαϊντάι στο Telegram.

Πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις “ανασυγκροτούν συνεχώς τον στρατό τους με ενισχύσεις”, φέρνοντας νέα στρατεύματα στο Σεβεροντονέτσκ και στα περίχωρα.

“Χρησιμοποιούν τώρα τις λεγόμενες τακτικές εξερεύνησης, προσπαθούν να προχωρούν στάδιο το στάδιο, μέτρο το μέτρο”, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν τις απομακρύνσεις κατοίκων από το Λισιτσάνσκ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σεβεροντονέτσκ που αποτελεί στόχο σφοδρών βομβαρδισμών, είπε.

Οι απομακρύνσεις από το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι δυνατές εδώ και μέρες, μετά την καταστροφή της τελευταίας γέφυρας πάνω στον ποταμό που το συνδέει με το Λισιτσάνσκ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ουκρανικές αρχές δηλώνουν πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς στο χημικό εργοστάσιο Azot στο Σεβεροντονέτσκ.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε πως το εργοστάσιο “επλήγη δύο φορές” σε 24 ώρες και πως ο “σταθμός επεξεργασίας αποβλήτων” της μονάδας έχει καταστραφεί.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι άμαχοι που βρίσκονται στο Σεβεροντονέτσκ δεν διαθέτουν πόσιμο νερό, τρόφιμα ή υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα