Τσαβούσογλου: Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας – “Κράτησε 11 χρόνια τη Μακεδονία από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ”

Τσαβούσογλου: Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας – “Κράτησε 11 χρόνια τη Μακεδονία από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ”
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Νέο παραλήρημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. "Διέγραψε" τον γεωγραφικό προσδιορισμό από τη Βόρεια Μακεδονία, αποκαλώντας της σκέτο "Μακεδονία".

Στο στόχαστρο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε για ακόμη μια φορά η Ελλάδα, με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στάθηκε αιτία για την καθυστέρηση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, την οποία αποκάλεσε σκέτο “Μακεδονία”, λέγοντας πως η χώρα μας απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

“Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της “Μακεδονίας”; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες.

Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά”

Απίστευτα προκλητική ρητορική από την Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβουσόγλου να απειλεί ξεκάθαρα την Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου και τη στρατιωτικοποίησή τους.

“Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε”, δήλωσε την Πέμπτη (26/05) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ.

Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο…

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω”, ανέφερε επιπλέον στις δηλώσεις του.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τα εξής: “Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση.

Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας”.

Ενώ πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε με κενά λόγια πως “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική έχει επεκτατικές βλέψεις στα εδάφη“. Αυτό είναι παραβίαση της Συνθήκης , στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία.

Νομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει, το να πούμε ας τοποθετήσει όσα θέλει, όσο δεν σταματάτε την παραβίαση, τόσο θα σας ακολουθούμε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα