Τσαβούσογλου: Το φθινόπωρο η πρώτη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο

To φθινόπωρο η πρώτη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου
To φθινόπωρο η πρώτη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου AP

"Τώρα πήραμε και εμείς πλατφόρμα και μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, για να προστατευθούν τα δικαιώματα της χώρας του και του ψευδοκράτους στην περιοχή.

Το φθινόπωρο μπορεί να ξεκινήσει η γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουν μόνο αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έχει χρόνο να χάνει μόνο και μόνο για να γίνεται συζήτηση.

ADVERTISING

Σε συνέντευξη τύπου με τον ‘υπεξ’ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι η Τουρκία έχει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα. “Εμείς λάβαμε και λαμβάνουμε πάντοτε κάθε απαραίτητο μέτρο για την υποστήριξη και των δύο έπειτα από αίτημα της ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σε αυτή την περιοχή η Τουρκία παλαιότερα είχε εμποδίσει την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων. “Τώρα πήραμε κι εμείς πλατφόρμα και μπορούμε να αρχίσουμε γεωτρήσεις. Αυτή την προετοιμασία την κάνει το Υπουργείο Ενέργειάς μας. Ιδιαίτερα ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών μας Μπεράτ Μπέη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την πάρει αυτή την πλατφόρμα και έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το φθινόπωρο μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια γεώτρηση”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό το θέμα το συζήτησαν και με εταιρείες που μπορούν να κάνουν γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και με την ΕΕ καθώς και με την εγγυήτρια χώρα Ελλάδα και πως την Τρίτη θα συναντηθεί στη Σμύρνη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Όπως είπε με τον κ. Κοτζιά,  πότε - πότε συζητούν ανεπίσημα κάποια θέματα προσθέτοντας πως και στην αυριανή συνάντηση θα τα συζητήσουν.

Ο  Τσαβούσογλου είπε πως η ε/κ πλευρά και δεν προσέγγισε για λύση και συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ. “Αυτό δεν τους ωφελεί. Αν συνεχίσουν έτσι κι εμείς θα πάρουμε όλα τα μέτρα, και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Θα ξεκινήσουμε και γεωτρήσεις. Κι εμείς ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του Τ/κ λαού αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα. Θα αναζητήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε αυτό που πρέπει”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Οζερσάι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σε μια περίοδο που διορίστηκε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και που ξεκίνησαν να συζητούνται ανεπίσημα κάποια ζητήματα μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ξεκίνησαν να αξιολογούν το Κυπριακό.

“Σε λίγο οι αντιπροσωπείες μας θα συνεχίσουν τις εργασίες στο δείπνο. Ασφαλώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ‘τδβκ’. Στην τελευταία συνάντηση του Τουρκικού Συμβουλίου δώσαμε τα δέοντα μηνύματα για την άρση της απομόνωσης της `τδβκ` και στην κοινή δήλωση αναφέραμε ότι πρέπει να αρθεί η άδικη απομόνωση των Τ/Κ και της τδβκ. Εργαζόμαστε μαζί ώστε στο διεθνές πεδίο να θεωρηθούν έγκυρα τα διαβατήρια της τδβκ και να αυξηθούν οι αντιπροσωπείες της `τδβκ`. Γνωρίζεται ότι μεταξύ των δύο Υπουργείων υπάρχει συνεργασία στον τομέα στο θέμα των ηλεκτρονικών αρχείων. Επιπλέον υπάρχει κοινό πρόγραμμά μας για την εκπαίδευση των νέων διπλωματών”, ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι “σε μια περίοδο που συζητείται ξανά η διαδικασία για το Κυπριακό τα μηνύματά μας είναι πολύ καθαρά”. “Εμείς πάντα υπερασπιζόμαστε μια μόνιμη, δίκαιη και στη βάση της πολιτικής ισότητας λύση. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε τόσο ως `τδβκ` όσο και ως Τουρκία στην Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα. Αλλά η ε/κ πλευρά, η οποία δεν θέλει λύση επέδειξε την ίδια στάση σε αυτές τις συναντήσεις. Επέδειξε μια στάση που δείχνει πως δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία που έχει στα χέρια της.

"Πρώτα μεταξύ μας θα συζητήσουμε τί θα συζητήσουμε και πώς θα ξεκινήσει μια διαδικασία που να επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα ως Τουρκία και `τδβκ`. Επίσης αυτά πρέπει να συζητηθούν και με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και με τις πλευρές. Αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που ανέπτυξα, μόνο τότε πρέπει να ξεκινήσουν. Μόνο για να γίνεται συζήτηση δεν έχει κανένας χρόνο να χάνει.  Τις επόμενες μέρες θα είμαστε μαζί στην Νέα Υόρκη, και στην Άγκυρα θα είμαστε μαζί”, ανέφερε.

Πηγή: 

Φιλελεύθερος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ατζέντα των συνομιλιών Κοτζιά - Τσαβούσογλου στην Σμύρνη

SHARE:

24Media Network