Βαυαρία: Επιβεβλημένη η ύπαρξη σταυρού στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων

Σε ισχύ το διάταγμα για τον Σταυρό στη Βαυαρία
Σε ισχύ το διάταγμα για τον Σταυρό στη Βαυαρία AP

Στόχος δεν είναι ο προσηλυτισμός, αλλά η αναγνώριση της ταυτότητας και η έκφραση του ιστορικού αποτυπώματος, απαντά η τοπική κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών σε όσους την κατηγορούν για λαϊκισμό και πολιτική σκοπιμότητα ενόψει των περιφερειακών εκλογών

Σε ισχύ τέθηκε ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα που επιβάλει την ύπαρξη σταυρού στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων στη Βαυαρία, παρά τις κατηγορίες ότι πρόκειται για πολιτικό ελιγμό ενόψει των σημαντικών περιφερειακών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, δικαιολόγησε την απόφασή του τον Απρίλιο, εξηγώντας ότι η παρουσία των σταυρών δεν έχει στόχο την προώθηση ενός «θρησκευτικού συμβόλου», αλλά «να αναγνωρίσει μια ταυτότητα» και αποτελεί «την έκφραση ενός ιστορικού και πολιτιστικού αποτυπώματος».

ADVERTISING

Όλα τα περιφερειακά υπουργεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα, οι υπηρεσίες και οι θεσμοί που υπόκεινται στην αρχή του κρατιδίου πρέπει πλέον να διαθέτουν στις εισόδους τους, σε ένα «εμφανές» σημείο, έναν σταυρό, βάσει του διατάγματος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Οι επικριτές του μέτρου καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό του CSU, που κυβερνά εδώ και δεκαετίες το πλούσιο αυτό κρατίδιο, και το οποίο επικρίνει ανοικτά τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία κατηγορεί ότι άνοιξε τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες, κυρίως τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο το CSU κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στις περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου, και απειλείται κυρίως από το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Οι Πράσινοι και το Die Lindke καταγγέλλουν το λαϊκιστικό, όπως το χαρακτηρίζουν μέτρο, το οποίο είναι και αντισυνταγματικό.

Ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της γερμανικής καθολικής εκκλησίας, ο καρδινάλιος Ράινχαρτ Μαρξ, επίσης επέκρινε τους Βαυαρούς αξιωματούχους, οι οποίοι με αυτό το μέτρο προκαλούν «διχόνοια και προβλήματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network