Βέλγιο: “Λύπη” για τις φρικαλεότητες στο Κονγκό, μετά από 60 χρόνια

Βέλγιο: “Λύπη” για τις φρικαλεότητες στο Κονγκό, μετά από 60 χρόνια
Η προτομή του Λεοπόδλου Β' όπως την "περιποιήθηκαν" διαδηλωτές κατα τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δολοφονία Φλόιντ. AP

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται από την ανεξαρτησία του Κονγκό και ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος εξέφρασε για πρώτη φορά τη λύπη του για το αποικιακό παρελθόν της χώρας του.

“Τη βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα” που προκάλεσε η χώρα του κατά την αποικιοκρατική της περίοδο στο Κονγκό, τη νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξέφρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος σήμερα με αφορμή την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας.

Σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, ο βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει: “Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας”.

Όταν το αφρικανικό Κονγκό ήταν ιδιοκτησία του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, “διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη”, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Φίλιππος, ο οποίος είναι βασιλιάς του Βελγίου από το 2013.

“Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις”, προσθέτει.

Ο βασιλιάς Φίλιππος εκφράζει επίσης τη δέσμευσή του για την “καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού”. “Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα”, συνεχίζει.

Στο Βέλγιο ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία, που του προκάλεσε στα τέλη Μαΐου ένας λευκός αστυνομικός στην Μιννεάπολη των ΗΠΑ, αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για τη βία κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό και τον πολύ αμφιλεγόμενο ρόλο του εκλιπόντος βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, ο οποίος κατηγορείται από ακτιβιστές κατά της αποικιοκρατίας ότι σκότωσε εκατομμύρια Κονγκολέζους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα