Βίντεο: Ζωή και θάνατος στο 'σημείο μηδέν' του Έμπολα. Ό,τι άφησε πίσω ο φονικός ιός

Βίντεο: Ζωή και θάνατος στο 'σημείο μηδέν' του Έμπολα. Ό,τι άφησε πίσω ο φονικός ιός

Ο πατέρας Θέμης Αδαμόπουλος, ο Έλληνας ιεραπόστολος που πολέμησε και νίκησε τον Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε περιγράφει το πέρασμα του θανατηφόρου ιού, σε ένα βίντεο γροθιά στο στομάχι!

Πριν λίγους μήνες, η Δυτική Αφρική έζησε το φονικότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην ιστορία. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν μόνο στη Σιέρα Λεόνε, εκεί όπου ένας Έλληνας, ο πατέρας Θέμης Αδαμόπουλος, ορκίστηκε να τα βάλει με τον αιμορραγικό πυρετό και να νικήσει. Και τα κατάφερε. Ο συναγερμός άργησε να ακουστεί στη Δύση και η λήξη του έφτασε, αφήνοντας πίσω σχεδόν 4.000 νεκρούς.

Ο πατέρας Θέμης, ο άνθρωπος που κάποτε ήταν ροκ σταρ και η ζωή του γίνεται ταινία, έμεινε κοντά στους ασθενείς και με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, ευαισθητοποίησε τον κόσμο πέρα από τα σύνορα της Σιέρα Λεόνε.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στην Telegraph, ο πατέρας Θέμης περιγράφει το θανατηφόρο πέρασμα του αόρατου εχθρού...

"Αυτή είναι μία περίοδος χωρίς οίκτο, όπου ο εχθρός είναι σιωπηλός, αόρατος, πιο θανατηφόρος. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανακωχή, καμία θεραπεία στους τραυματίες. Αυτή τη φορά, ο εχθρός δεν είναι ένα παιδί στρατιώτης. Αυτή τη φορά, ο εχθρός είναι ένας ιός, ένας δολοφονικός ιός. Αυτή τη φορά ο εχθρός ονομάζεται Έμπολα".

Ο πατέρας Θέμης στέκεται έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αυστραλίας, όπου γιατροί και προσωπικό έχουν στη διάθεσή τους κάθε μέσο και φάρμακο, για να αντιμετωπίσουν και να χειριστούν όποιου είδους κατάσταση έρθει στα χέρια τους. Ακόμη και η μεταφορά ασθενούς με ελικόπτερο, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσοκόμες αμοίβονται πολύ καλά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και σε όποιον δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.

A resident sick from the ebola virus waits on September 23, 2014 outside
A resident sick from the ebola virus waits on September 23, 2014 outside "Island Clinic", a new Ebola treatment centre that opened in Monrovia. The first members of a team of 165 Cuban doctors and health workers have arrived in Sierra Leone to help the fight against Ebola, a health official said Tuesday. AFP PHOTO / ZOOM DOSSO (Photo credit should read ZOOM DOSSO/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Αντιθέτως, τα νοσοκομεία και οι κλινικές στην Αφρική είναι πάντα γεμάτα κόσμο και οι συνθήκες ακατάλληλες για νοσηλεία. Οι φτωχότεροι δεν λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους πλούσιους, ενώ οι εξειδικευμένοι γιατροί είναι ελάχιστοι. Και πρόσφατα, χτυπηθήκαμε εντελώς ξαφνικά από τον ιό Έμπολα...

Η πόλη της Σιέρα Λεόνε είχε καλυφθεί από πτώματα... ο ιός βρισκόταν παντού. Ασθενείς βρίσκονταν σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο πατέρας Θέμης τους έδινε θάρρος, λέγοντάς τους να μην φοβούνται, ενώ και ο ίδιος έθετε εαυτόν σε συνεχή κίνδυνο, να νοσήσει, ερχόμενος σε επαφή μαζί τους.

Στο τέλος της ημέρας, ο οδηγός του ασθενοφόρου μεταφέρει στο νοσοκομείο τον τελευταίο ασθενή της ημέρας. Ενημερώνεται όμως, ότι δεν είναι δυνατόν να τον δεχτεί το νοσοκομείο, αφού ο αριθμός των 50 που μπορούσε να περιθάλψει, έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ το προβλεπόμενο. Ήδη, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 85 ασθενείς. Είναι αδύναμη, κάνει εμετό, πρέπει να μπει μέσα... Αν δεν μπει, δεν θα τα καταφέρει...

Το 17χρονο κορίτσι που δεν μπορούσε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, πέθανε το επόμενο πρωί στο σπίτι του.

Members of a Red Cross burial team take samples from a   woman suspected of dying of Ebola in the village of Dia on Monday, August 18, 2014. So-called
Members of a Red Cross burial team take samples from a woman suspected of dying of Ebola in the village of Dia on Monday, August 18, 2014. So-called "safe burials," conducted by the International Federation of the Red Cross, are conducted in accordance with rigorous safety procedures. The dead bodies of Ebola victims are extremely infectious.(Pete Muller/Prime for the Washington Post) PETE MULLER/PRIME FOR THE WASHIN

Τους επόμενους 3-4 μήνες, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Οι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο, από όσα κάνουν.

"Ο ιός χτύπησε τη Σιέρα Λεόνε στην αρχή. Οι άνθρωποι είχαν άγνοια για το τι ήταν ο ιός, δεν ήξεραν τι είναι. Πολλοί γιατροί είχαν νοσήσει και πέθαναν από τον ιό. Περίπου 500 γιατροί και νοσηλευτές έχασαν τη ζωή τους από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν πήρε την κατάσταση σοβαρά. Μόνο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα καταλάβαιναν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Πτώματα εγκαταλείπονταν στη μέση του δρόμου ή μέσα στα σπίτια. Κάποιοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κι έφυγαν για την πατρίδα τους, αφεθήκαμε με ένα σκελετωμένο σύστημα υγείας", λέει ο πατέρας Θέμης.

Βίντεο: Ζωή και θάνατος στο 'σημείο μηδέν' του Έμπολα. Ό,τι άφησε πίσω ο φονικός ιός
2014 GETTY IMAGES

"Μόνο οι λειτουργίες της Εκκλησίας επιτρέπονταν και αυτές για λίγες ώρες την ημέρα. Όλες οι άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις και δραστηριότητες είχαν απαγορευτεί. Τα πάντα είχαν κλείσει. Τότε άρχισε η διεθνής κοινότητα να βλέπει τη σοβαρότητα της κατάστασης κι άρχισε να στέλνει βοήθεια σε φάρμακα και άλλα αντικείμενα προστασίας, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά".

"Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μας τώρα, είναι να φροντίσουμε τα παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους από τον Έμπολα. Προσπαθούμε να χτίσουμε δύο μεγάλα ορφανοτροφεία, που θα προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 3 - 16 ετών, φαγητό, μόρφωση και στέγη", λέει ο πατέρας, ευχαριστώντας άπαντες και δη τους Έλληνες:

"Μας βοηθήσατε να νικήσουμε τον Έμπολα και τον νικήσαμε"

Δείτε το βίντεο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πατέρας Θέμης, ο Έλληνας ροκ σταρ που έγινε ιεραπόστολος και πολεμά τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Πατέρας Θέμης: Ο Έλληνας ροκ σταρ που μετά τον Έμπολα, θέλει να 'νικήσει' τον ρατσισμό κατά των αλμπίνων

SHARE:

24Media Network