Vogue: Το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο που προκάλεσε κατακραυγή

Vogue: Το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο που προκάλεσε κατακραυγή

Οι ποικίλες αντιδράσεις οδήγησαν στην απόσυρση του εξωφύλλου της πορτογαλικής έκδοσης του περιοδικού Vogue που απεικόνιζε με δυστοπικό τρόπο την ψυχική ασθένεια.

Η Vogue και συγκεκριμένα η πορτογαλική της έκδοση αποφάσισε εν τέλει να αποσύρει ένα από τα τέσσερα εξώφυλλα του τεύχους Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ ζήτησε και συγγνώμη για την απεικόνιση της ψυχικής ασθένειας, η οποία προκάλεσε τεράστια αντίδραση στο διαδίκτυο.

Με τίτλο “The Madness Issue” το εξώφυλλο έδειχνε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο με μια γυναίκα να κάθεται γυμνή σε μια μπανιέρα, καθώς δύο νοσοκόμες ντυμένες με παλαιού τύπου στολές ρίχνουν νερό στο κεφάλι της.

Αφού το περιοδικό κατηγορήθηκε για έλλειψη ευαισθησίας για τη στερεοτυπική και ξεπερασμένη απεικόνιση της ψυχικής ασθένειας, η Vogue Portugal ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την εικόνα και θα ζητήσει συγνώμη.

Σε τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η ψυχική υγεία δεν μπορούμε να είμαστε διχασμένοι” αναφέρει ανάρτηση στον λογαριασμό του περιοδικού στο Instagram που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες μετά την κοινοποίηση του εξωφύλλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η Vogue Portugal έλαβε την απόφαση να αποσύρει ένα από τα τέσσερα εξώφυλλα του τεύχους Ιουλίου / Αυγούστου, το οποίο απεικονίζει μια σκηνή ψυχιατρικού νοσοκομείου. Η Vogue Portugal ζητά συγγνώμη για τυχόν προσβολή ή αναστάτωση που προκλήθηκε από αυτήν τη φωτογράφηση. Συνειδητοποιούμε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ζητούμε συγνώμη για αυτό”, αναφέρεται στην ανάρτηση.

Το εξώφυλλο έγινε αμέσως στόχος κριτικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί άνθρωποι το χαρακτήρισαν προσβλητικό και δυσάρεστο, ενώ ένα άτομο καταδίκασε το περιοδικό ότι ωραιοποιεί “μια απεικόνιση της ψυχικής υγείας που επιστρέφει πίσω σε αρχαϊκές, τραυματικές θεραπείες”.

Το μοντέλο από την Πορτογαλία, Sara Sampaio επίσης σχολίασε αρνητικά το εξώφυλλο τονίζοντας ότι την εξοργίζει ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζεται συνήθως η ψυχική υγεία στα δελτία ειδήσεων, ειδικά στην Πορτογαλία. Μάλιστα, τόνισε ότι αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τον πορτογαλικό Τύπο, όταν μίλησε για τις επιθέσεις πανικού που βιώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα