“Βόμβες” Μακρόν: “Αμνηστία” στον Πούτιν και αλλαγή του τρόπου υποστήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία

“Βόμβες” Μακρόν: “Αμνηστία” στον Πούτιν και αλλαγή του τρόπου υποστήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία
Ο Εμανουέλ Μακρόν AP

Κάλεσμα του Γάλλου προέδρου για συμφιλίωση δυτικής και ανατολικής Ευρώπης. Τι ανέφερε για την μελλοντική ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία και το δίλημμα "διαπραγμάτευση ή δίκη" για τον Πούτιν.

Νέα δεδομένα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία έθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του την Τετάρτη (31/05) σε διάσκεψη ηγετών της ΕΕ στη Μολδαβία.

Ίσως να μην είναι δυνατό να σταλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, εάν είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Επέμεινε ότι η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, αλλά είπε ότι εάν η επερχόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την χώρα. Ταυτόχρονα επέμεινε ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται όχι μόνο τα σύνορά της, αλλά και αυτά της Ευρώπης, όπως αναφέρει ο Guardian.

Κάλεσε επίσης για συνέχεια στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, αλλά είπε ότι η ΕΕ ενισχύοντας τις δικές της άμυνες πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα εκλογής μιας ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης.

Στις πιο ειλικρινείς δηλώσεις ενός Ευρωπαίου ηγέτη για την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι «αν σε λίγους μήνες έχουμε ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις, το ζήτημα θα είναι μεταξύ μιας δίκης και μιας διαπραγμάτευσης, και  έχεις να διαπραγματευτείς με τους ηγέτες που έχεις de facto, και νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προτεραιότητα… Μπορεί να βάλεις τον εαυτό σου σε μια θέση να πει: «Θέλω να πας φυλακή, αλλά είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ».

Είπε ότι στο μεταξύ θα πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία εναντίον της Ρωσίας και των ηγετών της.

Πιέζοντας για την πρότασή του για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και συντονισμό, είπε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητά μας δεν πρέπει να μεταβιβάζονται και να αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των ψηφοφόρων των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του πριν από τρία χρόνια ότι το ΝΑΤΟ βρισκόταν στη δίνη του «εγκεφαλικού θανάτου», είπε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης στην οποία το ΝΑΤΟ έχει ανταποκριθεί καλά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ –χωρίς να αναφέρει άμεσα την Τουρκία– δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.

“Χάσαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ανατολική Ευρώπη”

Αναγνώρισε ότι στο παρελθόν η δυτική Ευρώπη δεν ήταν ευαίσθητη στα αιτήματα της ανατολικής. «Κάποιοι είπαν ότι χάσατε την ευκαιρία να μείνετε ήσυχοι. Νομίζω ότι χάσαμε και την ευκαιρία να σας ακούσουμε. Αυτή η ώρα τελείωσε», είπε ο Μακρόν, καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Αναφερόταν σε μια παρατήρηση το 2003 του πρώην Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος έλεγε ότι τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης που τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην απόφασή τους να εισβάλουν στο Ιράκ εκείνη τη χρονιά, αντίθετα από ορισμένους σημαντικούς δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχασαν μια “καλή ευκαιρία να μείνουν ήσυχα”.

Αναφερόμενος στη διαίρεση της Ευρώπης που επιβλήθηκε στα ανατολικά στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει την “αρπαγή” της Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία για δεύτερη φορά, προσθέτοντας ότι η επιβεβλημένη αποξένωση έχει αποδυναμώσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Μακρόν προέβλεψε ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συναίνεση για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε «πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που παρέχονται στο Ισραήλ και της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε κάτι απτό, σαφές και συγκεκριμένο. Χρειαζόμαστε έναν δρόμο προς την ένταξη».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία επαρκή μέσα για να σταματήσει περαιτέρω επιθετικότητα και «πρέπει να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι είναι απτές και βιώσιμες», επειδή προστατεύει την Ευρώπη.

Κάθε χώρα, είπε, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους της. Η εισβολή της Ρωσίας ήταν μια γεωπολιτική αποτυχία που είχε επιδεινώσει τη δυσπιστία όλων των γειτόνων της. «Δεν υπάρχει πλέον χώρος στην Ευρώπη για ιμπεριαλιστικό παραλήρημα», είπε.

Αλλά έκανε επίσης έκκληση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να μην βλέπουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, δαπάνες και συνεργασίες ως τρόπο μείωσης της επιρροής του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ ήταν προς όφελος όλων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα