Βόρεια Κορέα: Περαιτέρω αναβάθμιση για την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Περαιτέρω αναβάθμιση για την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν
Η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιο Γιονγκ AP

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, έχει πλέον επίσημη κυβερνητική θέση στο κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της Βορείου Κορέας.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ αναρριχάται με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο πολιτικό σκηνικό της Βορείου Κορέας το οποίο φυσικά είναι πλήρως ελεγχόμενο από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η αδερφή του ηγέτη της χώρας προήχθη την Πέμπτη 30/9 σε μέλος του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων όπως μετέδωσε επίσημα το πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας. Για την ιστορία, όταν ήταν άρρωστος και απών ο δικτάτορας, η αδελφή του κάλυψε το κενό, καθώς ήταν η σκιά του Γιονγκ Ουν όλη της τη ζωή. Η 32χρονη γυναίκα ακολούθησε τον αδελφό της και στην Ελβετία όπου σπούδαζε για δυο χρόνια(πήγαν κατόπιν παρότρυνσης της μητέρας τους και έζησαν εν πολλοίς, απομονωμένοι από όλους). Ήταν δίπλα του στην αυτομόληση της θείας τους -αδελφής της μητέρας τους- μετά του συζύγου της το 1998, το θάνατο της μητέρας τους και το θάνατο του πατέρα τους, έως τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη για την προπαγάνδα (επικεφαλής σε ό,τι δημοσιεύεται και αφορά τη χώρα, σε ό,τι ‘βγαίνει’ στη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο, στις κινηματογραφικές αίθουσες και τα θέατρα), τις εξωτερικές σχέσεις, την εικόνα του αδελφού της στον κόσμο και το μέγεθος των εξουσιών που κατάφερε να συγκεντρώσει στα χέρια του. Εν ολίγοις κυκλοφορεί στον πλανήτη ως “η κύρια σύμβουλος του Γιονγκ Ουν, μετά τη σύζυγο του”.

Είναι εκείνη που έφτιαξε την εικόνα του ‘είμαι ένας από εσάς’ του Γιονγκ Ουν, με τρικ όπως η φιλία του με τον Ντένις Ρόντμαν. Στις 9/2 του 2018 εκπροσώπησε τη χώρα της στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στη Νότιο Κορέα. Ήταν η πρώτη φορά που μέλος της οικογένειας Κιμ περνούσε στην άλλη πλευρά, μετά τον πόλεμο. Η Γιο Γιονγκ προφανώς και είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πατριαρχικής κοινωνίας που δεν δέχεται τις γυναίκες να λαμβάνουν υψηλά αξιώματα -και δη στον στρατό.

Φήμες την ήθελαν να ‘χει παντρευτεί τον Τσο Σονγκ, δεύτερο γιο κυβερνητικού ηγέτη, το Γενάρη του 2015. Διαψεύστηκαν. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου έγινε μητέρα. Δεν αποκάλυψε ποτέ ποιος είναι ο πατέρας. Οι ρεπόρτερ έδωσαν δυο περιπτώσεις: ή υπήρξε συμφοιτητής της ή μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται τα ‘μαύρα’ χρήματα του ηγέτη.

Η Επιτροπή Κρατικών Υποθέσεων έχει επικεφαλής τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν και αποτελεί το κυριότερο κυβερνητικό όργανο στη Βόρεια Κορέα. Το γεγονός ότι η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη γίνεται μέλος του συνιστά αξιοσημείωτη αναβάθμιση.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ ήταν μέχρι στιγμής προσωπική σύμβουλος του αδερφού της και έπαιζε κομβικό ρόλο στον απολυταρχικό τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Βόρειος Κορέα.

Αντίθετα από την πιο ισχυρή γυναίκα της χώρας, ο Ρι Πιονγκ Τσολ, διοικητής του στρατού, υποβιβάστηκε και τη θέση του πήρε ο στρατηγός Πακ Γιονγκ Τσον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα