Βραζιλία: Κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα

Βραζιλία: Κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα
Συντριβάνι στη Βραζιλία. Getty Images

Τους 32,3 βαθμούς Κελσίου εν μέσω χειμώνα "άγγιξε" ο υδράργυρος στην πόλη Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Παρόμοια θερμοκρασία τον Αύγουστο είχε καταγραφεί το 1952 και το 1955.

Αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα μέσα στο χειμώνα έρχεται η Βραζιλία, με το Σάο Πάολο να αναμένεται να σπάσει σήμερα διπλό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας και για τον Αύγουστο και για το 2023.

Σχεδόν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή (μέσος όρος 24,5 βαθμοί) έχει καταγράψει το θερμόμετρο στη μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet).

Στους 32,3 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία την Τετάρτη (23/8), πλησιάζοντας το ρεκόρ Αυγούστου του 1952 και του 1955, στους 33,1 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Inmet, η σημερινή ημέρα (24/8) πρόκειται να είναι ακόμη πιο ζεστή.

“Στο μέλλον οι χειμώνες μάλλον θα γίνονται ολοένα και πιο ζεστοί”, δήλωσε ο Φάμπιο Λουίς Τεξέιρα, καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το φαινόμενο El Niño αποτελούν την αιτία για την καταγραφή τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

“Σήμερα καταγράφουμε θερμοκρασίες πέντε βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο σε κάποιες περιοχές ή πόλεις της Βραζιλίας”, ανέφερε ο Κλέμπερ Σόουζα, μετεωρολόγος του Inmet.

Ο Σόουζα προειδοποίησε ακόμη για υψηλές θερμοκρασίες στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο, που θα “αγγίξουν” τους 41 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει σχεδόν στους 40 βαθμούς.

Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών έκαναν λόγο οι αρχές της πολιτείας Σάο Πάολο, καθώς σημειώνονται μεγάλες θερμοκρασίες και μείωση των βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα κύματα καύσωνα άρχισαν νωρίτερα, διαρκούν περισσότερο και γίνονται ολοένα και πιο έντονα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο Τζον Νάιριν, ειδικός για θέματα ακραίας ζέστης, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. “Θα γίνονται ολοένα πιο έντονα και πιο συχνά”, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την προοπτική αυτή “με υπερβολική ηρεμία”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα